Svenska jätteilskan efter kontroversiella beslutet – blir tvingade mot sin vilja och rasar: ”Otroligt irriterande”

Svenska landslaget rasar över det nya beslutet.
Nu tvingas simlandslaget till Qatar och tävla inför OS efter nya beskedet.
– De är inte osmarta, på det sättet tvingar de ju oss att åka till Qatar, säger förbundskaptenen Martina Aronsson till DN.

På grund av coronapandemin flyttades sim-VM i Fukuoka, Japan, fram till 2023. Medan sim-VM i Doha som skulle hållas då flyttades till 2024 istället, bara några månader innan sommar-OS 2024 i Paris.

Svenska ilskan

Det ställer nu till det en hel del för simsporten. Samtidigt som reglerna har förändrats för att kvala in till OS med ett lagkappslag i simning och VM i Doha februari 2024 blir alltså ett slags OS-kval.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Martina Aronsson, simning
220810 Head coach Martina Aronsson of Sweden during a training session ahead of the 2022 LEN European Swimming Championships on August 10, 2022 in Rome. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0416

Ett beslut som väcker stor ilska hos svenska simlandslaget.
– Det var en strulig vår. Först skulle det vara VM i Fukuoka, sedan inte i Fukuoka, sedan blev det ett VM 2022 i Budapest, Fukuoka flyttades till 2023 och så klämde de in det här februari-VM:et i Doha. Det presenterades stolt av Fina (Internationella simförbundet) som att ”nu blir det fyra VM på fem år”. Vi var väl inte lika nöjda med det, säger svenska förbundskaptenen Martina Aronsson irriterat till Dagens Nyheter.

LÄS MER: Sarah Sjöström slår tillbaka efter svenska folkets stora missförstånd – avslöjar sanningen: ”Många tror att…”

”Är jättesynd”

Sverige hade bestämt sig för att avstå sim-VM i Doha men när kvalreglerna nu förändrats så tvingas man tänka om.
– Det är jättesynd. Året före OS bör lagen få veta vilka som är kvalificerade att ställa upp för att kunna förbereda sig på ett bra sätt. Men det är inte värst för oss i Sverige, vi har en enkel flight till Doha och ingen tidsskillnad att tala om. Det är värre för de som befinner sig långt borta, till exempel de nationer som har många simmare på college i USA. Vi har pratat med Kanadas simförbund, som är otroligt irriterade, och gemensamt med dem fört fram våra synpunkter till Fina, säger förbundskaptenen i intervjun.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sarah Sjöström, simning
220816 Sarah Sjöström of Sweden on the podium after women’s 50 meters freestyle swimming final during day 6 of the 2022 European Swimming Championships on August 16, 2022 in Rome. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0425

Aronsson är helt säker på att det är arrangörerna i Qatar som har satt press på Fina att ändra reglerna för att så många simmare som möjligt tvingas åka till Doha 2024.
– Det är jag helt övertygad om. De är smarta. Väljer de att lägga ett VM i februari så har de förstås tänkt på hur de ska göra för att få dit de bästa, säger hon till dagstidningen.

LÄS MER: Sarah Sjöström byter nu sport helt – simdrottningen överraskar alla med nya beskedet: ”Är jättetaggad”

Sveriges storstjärna Sarah Sjöström har just nu en paus från simningen och det är högst oklart hur simdrottningen ska göra med kommande två VM-turneringar. Men 29-åringen har bestämt sig för att göra en satsning mot sommar-OS 2024 i Paris och då kan hon tvingas tävla i Doha för att hjälpa svenska simlandslaget att nå OS i lagkapp.

Vad tycker du om det här beslutet? Dela artikeln och säg din åsikt!