Sarah Sjöström byter nu sport helt – simdrottningen överraskar alla med nya beskedet: "Är jättetaggad"

Sarah Sjöström byter nu sport helt – simdrottningen överraskar alla med nya beskedet: ”Är jättetaggad”

Hon är Sveriges främsta simmare genom tiderna.
Men nu överraskar Sarah Sjöström alla genom att byta sport.
– Det betyder jättemycket, för oss är det jätteviktigt, säger generalsekreteraren Cecilia Gyldén till TT.

29 år gammal har Sarah Sjöström vunnit allt som går att vinna i simbassängen, flera gånger om också. 1 OS-guld, 16 VM-guld, 29 EM-guld och en hel drös med silver- och bronsmedaljer har det blivit sedan genombrottet som 14-åring.

Sjöström byter

Sjöström motbevisade alla senast under VM 2022 i Budapest när hon visade att hon fortfarande är en av världens bästa simmare med att vinna dubbla VM-guld och ett VM-silver. Men efter otroliga framgångarna under vattenytan väljer nu svenska storstjärnan att göra något helt annorlunda och kliva upp på land.

Sarah Sjöström, simning
220817 Sarah Sjöström of Sweden poses for a portrait with her medals during day 7 of the European Swimming Championships 2022 on August 17, 2022 in Rome. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0426

På måndagen överraskar hon alla genom att göra det offentligt att hon byter sport. Sjöström ska nu tävla i löpning och är redan klar för sin första tävling.

”Jättetaggad”

Senaste tiden har 29-åringen sysslat en del med swimrun och just löpning för att hålla igång vid sidan av simningen. Nu tar hon det ett steg längre genom att ställa upp i klassiska Lidingöloppet.
– Vi har också sett att hon tränat ganska mycket löpning och så ser vi henne här ibland, hon bor på Lidingö numera. Jag kontaktade henne och frågade om hon inte ville springa Lidingöloppet och då tyckte hon att det var lite långt att springa tre mil, men då sa jag att det faktiskt finns 15 (km) också, säger Lidingöloppets generalsekreterare Cecilia Gyldén till TT.
– Det krävdes ingen övertalning alls. Hon är nog jättetaggad, vi har frågat henne om hon vill vara anonym på startlistan, men det var helt okej att vi fick berätta att hon ska vara med. Det är jättekul.

Sarah Sjöström, simning
220613 Sarah Sjöström poserar för ett porträtt under en pressträff med Sveriges landslag i simning inför VM den 13 juni 2022 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0278

Årets upplaga av Lidingöloppet arrangeras nu på lördag 24 september och att få med världsnamnet Sarah Sjöström på startlistan betyder en hel del för arrangören.
– Det betyder jättemycket, för oss är det jätteviktigt att Lidingöloppet är ett lopp för alla. Elit, motionärer, kvinnor, män och olika sträckor. När en världsstjärna som Sarah Sjöström ställer upp så är det klart att det ger en extra draghjälp. Att en person som man kanske inte tänker på som löpare i första hand vill anta den här utmaningen kan tagga många andra, säger generalsekreteraren Gyldén till nyhetsbyrån.

Svensk klassiker

Det finns även fler sportprofiler i startfältet till lördagen. Skidåkarna Teodor Peterson och Lovisa Modig är med samt orienteraren Emil Svensk.

Lidingöloppet är en del av den svenska klassikern, tillsammans med Vasaloppet, Vätternrundan och Vansbrosimningen.

Hur tror du det går för Sarah Sjöström i nya sporten? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Plötsliga chockbeskedet: Charlotte Kalla och Sarah Sjöström är släkt(!) – fick veta för en vecka sedan