OS-guldhjälten Lars Frölander lämnade bassängen och förändrade sitt liv totalt – så lever han i dag

.

Han är vår mest framgångsrika simmare på herrsidan.
Nu berättar OS-guldhjälten Lars Frölander om nya livet efter simkarriären.
– Det är inte ofta jag simmar längre, säger han i en intervju med SportExpressen.

Redan som 10-åring dök Lars Frölander ned i simbassängen och började tävlingssimma. Det tog sedan inte lång tid innan han som 14-åring insåg hur väldigt bra han var jämfört med de andra killarna i samma ålder.

Frölanders genombrott

Sedan började alla prata om underbarnet inom svensk simning under 80-talet. Det internationella startskottet kom 1991 när den nytillträdde förbundskaptenen Hans Chrunak plockade ut unge Frölander till EM i Aten.

Då började allt för den som nu räknas som Sveriges mest framgångsrika simmare på herrsidan. Det blev totalt 56 medaljer på den internationella scenen och faktiskt lika många individuella SM-guld för Frölander.

Bragdguldet i OS 2000

Ingen annan svensk herrsimmare är ens i närheten av den medaljskörden. Och den stora höjdpunkten i karriären var utan tvekan den 19 september 2000 då han för alltid skrev in sig i den svenska sporthistorien.

Lars Frölander, simning
000922 OS, Simning, 100 meter Fjärilsim: Lars Frölander (Guld)
© Bildbyrån – OS00

När OS-finalen i 100 meter fjäril skulle avgöras i Sydney, Australien, så stod sex av historiens snabbaste simmare under den tiden på startpallarna. Sedan gjorde Frölander sitt livs lopp, slog alla i den stenhårda konkurrensen och vann OS-guldet med 18 hundradelars marginal. En makalös bedrift som sedan belönades med Svenska Dagbladets bragdmedalj.

Lars Frölander gjorde sedan sitt sista OS i Peking 2008 och i dag lever 45-åringen mest ovanför vattenytan.
– Det händer att jag simmar, men det är inte ofta. Tiden räcker inte till just nu, säger han i en intervju med SportExpressen.

Livet efter simkarriären

I dag lever OS-guldhjälten småbarnsliv i ett nyköpt hus utanför nordvästra Stockholm tillsammans med frun Ida och dottern Lykke, 2. Hans enda kontakt med simvärlden är att han jobbar som föreläsare och även som SVT-expert under simtävlingar.

Lars Frölander, simning
170116 Lars Frölander under Idrottsgalan den 16 januari 2017 i Stockholm.
Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Men till hösten funderar han på att börja plugga till idrottslärare.
– Jag har jobbat fyra terminer på en skola i Bro. Det är oerhört utvecklande och inspirerande att jobba med barn och ungdomar, säger Lars Frölander. Jag har länge känt att jag vill ge tillbaka till våra ungdomar på något sätt, säger han i intervjun med kvällstidningen.

”Förändrade mitt liv totalt”

Dessutom lever han ett väldigt mer hälsosamt liv nuförtiden. Frölander plågades med hälsan och framförallt sin överkänslighet mot klor under sin aktiva simkarriär.

Den stora livsförvandlingen kom när han bestämde sig för att bli vegan. Klorkänsligheten försvann och han kunde prestera betydligt bättre i bassängen.
– Jag plockade bort skräpmaten jag ätit tidigare. Tog bort mjölk, vete och rött kött. Jag förändrade mitt liv totalt. Det blev en livsstil. Jag hade bara elva, tolv sjukdagar mellan 2005 och 2012 när jag var aktiv. Jag har fortfarande extremt få sjukdagar per år, även om någon förskolebacill bitit även på mig.

LÄS MER: Så gick det sen för våra största målvaktshjältar i Tre Kronor!

Magnus Samuelsson tröttnade på att träna – så gick det sen för världens starkaste man

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);