Så gick det sen för våra största målvaktshjältar i Tre Kronor

.

Det finns många, många oförglömliga målvaktshjältar i Tre Kronor.
Och alla har vi vår egen favorit som gjort stordåd mellan stolparna.
Här går vi igenom hur det har gått efter karriären för våra blågula målvaktslegendarer.

Få har förlängt hockeykarriären som tränare, andra har ägnat sig åt golf, badminton samt bilar och en håller sig kvar på rinken genom att köra ismaskin. Det handlar om våra stora, svenska målvaktshjältar som satt sådant avtryck i Tre Kronor-tröjan. Det som legendarerna har mest gemensamt är mängder av medaljer och enorm kärlek från svenska folket.

För en framgångsrik landslagsmålvakt glömmer man aldrig. Så här har liven fortsatt för våra mest folkkära burväktare.

Tommy Söderström
Främsta meriter: 2 VM-guld, 1 VM-silver och 3 SM-guld.
Så gick det sen: Lade ned karriären som svensk mästare med Djurgården 2000. Efter det klev Tommy Söderström in i aktiehandeln på allvar där han numera är daytrader på Stockholms Fondbörs och lever ett gott liv. Håller sig forfarande aktiv med badminton.

Stefan Liv
Främsta meriter: 1 OS-guld, 1 VM-guld och 3 SM-guld.
Så gick det sen: Den 7 september 2011 omkom Stefan Liv i en flygplansolycka med sitt lag Lokomotiv Jaroslavl. En tragisk olycka som försatte hela hockey-Sverige i stor sorg. Smålänningen blev 30 år gammal och ihågkommen som en av svensk hockeys stora gentlemän. 

Lennart ”Klimpen” Häggroth
Främsta meriter: 1 OS-silver, 1 VM-guld, 1 VM-silver, 1 EM-guld och 2 EM-silver.
Så gick det sen: ”Guldklimpen” kämpade sig igenom en svår alkoholism och har varit nykter sedan 1979. Efter sin kamp skrev han boken ”Himmel och helvete: min väg till framgång och kampen mot spriten” och började hjälpa till som nykter alkoholist hos Sällskapet Länkarna. Häggroth drabbades av en hjärtsjukdom och avled 2016, han blev 76 år gammal.

Leif ”Honken” Holmqvist
Främsta meriter: 3 VM-silver och 4 VM-brons.
Så gick det sen: En av Sveriges allra största hockeyhjältar är numera 76 år gammal, bosatt i Jönköping och missar sällan HV71:s matcher. Har tidigare jobbat som bilförsäljare men har de senaste åren sysselsatt sig med ett eventbolag som specialiserar sig på sportevenemang. Tröjan är pensionerad hos AIK Hockey och hänger i taket på Johanneshov.

HonkenHogostaTreKronor

Göran Högosta
Främsta meriter: 1 VM-silver, 2 VM-brons och 1 SM-guld.
Så gick det sen: Högosta lämnade hockeyn helt och hållet när han lade av 1987. Han bosatte sig i Falun och började jobba på ett lokalt familjeföretag som försäljningschef. 2016 gick den förre Leksandmålvakten i pension och lever nu ett tillbakadraget liv som 65-åring.

Kim Martin Hasson
Främsta meriter: 1 OS-silver, 1 OS-brons, 2 VM-brons och 3 SM-guld.
Så gick det sen: 2015 bestämde sig Kim Martin Hasson för att trappa ned på elitsatsningen. Men kärleken till sporten lever kvar och målvakten har klivit in som sportchef i Linköping, blev Sveriges första kvinnliga sportchef, samt målvaktstränare i U18-landslaget. Numera är hon mest ambassadör för Linköping och deltog även i ”Mästarnas Mästare” 2019.

Peter ”Pekka” Lindmark
Främsta meriter: 1 OS-brons, 2 VM-guld, 3 VM-silver och 4 SM-guld.
Så gick det sen: Pekka blev målvaktstränare i Luleå direkt efter spelarkarriären. Efter fem år där tröttnade han på hockey och sökte sig istället till bilbranschen. Men bilfirman han blev delägare i gick i konkurs och då fortsatte Lindmark som vaktmästare i Piteå där han bland annat körde ismaskin. Snart väntar ett nytt kapitel i livet när Pekka blir pensionär i augusti i år. Här är den magiska minnesvideon om Pekka från Mästarnas Mästare.

Pelle Lindbergh
Främsta meriter: 1 OS-brons och 1 VM-brons.
Så gick det sen: Pelle Lindbergh var på toppen av sin karriär och ansågs som NHL:s bäste målvakt när han tragiskt omkom i en bilolycka 10 november 1985, 26 år gammal. Nummer 31 har aldrig någonsin använts igen i Philadelphia Flyers. Och hela hockey-Sverige minns Lindbergh som en av de absolut bästa hockeymålvakterna någonsin.

PekkaLindmarkPelleLindbergh

Rolf Ridderwall
Främsta meriter: 1 OS-brons, 1 VM-guld, 1 VM-silver och 3 SM-guld.
Så gick det sen: ”Riddarn” lämnade spelarkarriären 1994 och var aldrig riktigt intresserad av en ledarroll. Istället blev det fokus på bilar och än i dag jobbar Ridderwall på Volkswagen i Södertälje som regionchef. Har dessutom fostrat sonen Stefan till att bli en framgångsrik SHL-målvakt.

Kjell Svensson
Främsta meriter: 1 OS-silver, 1 VM-guld, 3 VM-silver, 1 VM-brons, 1 EM-guld, 3 EM-silver, 3 EM-brons och 1 SM-guld.
Så gick det sen: Kjell Svensson är en av få svenska målvakter som blev huvudtränare efter spelarkarriären. Först i Södertälje och sedan som förbundskapten för Tre Kronor under en kort tid på 70-talet. Valdes senare in i Ishockeyförbundets styrelse men tvingades sluta på grund av sitt arbete hos Saab-Scania. Är i dag hela 80 år gammal.

Tommy Salo
Främsta meriter: 1 OS-guld, 1 VM-guld, 2 VM-silver och 4 VM-brons.
Så gick det sen: Även Tommy Salo blev tränare direkt efter målvaktskarriären. Först i Kungälv, sedan i Oskarshamn och därefter kom den största bedriften genom att leda Leksand tillbaka till högstaserien som general manager. Men 2014 fick Salo sparken och sedan dess har det varit tyst kring 48-åringen som lever ett stilla liv utanför hockeyn. Syntes nyligen i ”Mästarnas Mästare” 2019.

TommySaloRaddning1994

William ”Wille” Löfqvist
Främsta meriter: 1 OS-brons, 1 VM-silver, 2 VM-brons och 6 SM-guld.
Så gick det sen: ”Wille” hade vid sidan om ishockeyn även en stor passion för golfen och har också varit professionell där. Efter karriären kunde han heller inte lämna hockeyn och favoritklubben Brynäs utan stannade kvar och drev restaurang i Gavlerinken Arena. 2016 avled Löfqvist efter att ha kämpat mot bröstcancer en längre tid, han blev 69 år gammal.

Curt ”Curre” Larsson
Främsta meriter: 2 VM-brons.
Så gick det sen: ”Curre” blev en legendar som målvakt i Södertälje och klev sedan rakt in i båset som huvudtränare efter spelarkarriären. Larsson förde upp SSK i Elitserien och blev även en del av Tre Kronors ledarstab där han var assisterande i Canada Cup 1984. Sedan jobbade han som mattläggare innan han blev pensionär. Besöker fortfarande Scaniarinken med jämna mellanrum.

Christer ”Abris” Abrahamsson
Främsta meriter: 2 VM-silver, 3 VM-brons och 3 SM-guld.
Så gick det sen: Citatmaskinen ”Abris” hoppade direkt på en tränarkarriär efter att målvaktsutrustningen lagts på hyllan. Det blev både Mora, Skellefteå, Leksand, Rögle, Malmö, Östervåla och Hannover fram till 2003. Nuförtiden missar Christer Abris aldrig en Leksandmatch och lever pensionärsliv. 71-åringen drabbades av en otäck stroke 2018, men har återhämtat sig och kan leva normalt igen.

ChristerAbrahamsson

Dela artikeln för att hylla våra målvaktshjältar i Tre Kronor!

LÄS MER: Pekka Lindmark om legendariska efterfesten som förändrade svensk hockey

9 magiska Christer Abris-citat som du aldrig glömmer

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);