Nya dopingskandalen med råttgift(!) som får hela friidrottsvärlden att häpna: ”Dör av det”

.

Friidrottsvärlden skakas av ännu ett dopingfall.
Och det här är ett högst märkligt sådant.
För långdistanslöparen Felix Karwa har testat positivt för råttgiftet(!) stryknin.

Nu har det kommit en rätt så uppseendeväckande dopingskandal som skakar om friidrottsvärlden. Kenyanske långdistanslöparen Felix Kirwa har testat positivt för råttgiftet(!) stryknin och stängs av i hela nio månader, meddelar friidrottens integritetsenhet, AIU.

Fast för doping

Den största titeln som 23-åringen har under karriären är seger i Singapore Marathon men det är just den oväntade substansen som får alla att häpna.
– Stryknin?! Oj, det var ovanligt, säger läkaren Åke Andrén-Sandberg, som är ordförande i Riksidrottsförbundets dopingkommission, till SportExpressen.
– Jag har inte hört om det på många, många år. Och jag måste säga att det är extremt idiotiskt att använda det. Stryknin är jättegiftigt.

Felix Kirwa

”Det dödar folk”

Kirwa hävdar själv att han fått i sig substansen stryknin via läkemedel som ha tog inför Singapore Marathon. Hur just råttgiftet ska förbättra långdistanslöparens prestation är högst oklart.

Enligt läkaren Andrén-Sandberg är det ett centralstimulerande medel som kan hjälpa i små doser, men i stora doser kan det vara högst dödligt.
– Feldoserar man stryknin så kan det gå riktigt illa. Det är ju sånt man har läst om i Agatha Christie-deckare. Man dödar folk med stryknin, säger friidrottsoraklet A Lennart Julin till kvällstidningen.

LÄS MER: Stora sorgen: Tävlade med sjukdomen i 10 år nu har hon dött – bara 32 år gammal

Svenske VM-stjärnans klockrena agerande – hyllas stort efter svaret till nättrollet