Lasse Granqvist säger nu det som alla svenskar tänker efter Arne Hegerfors tragiska bortgång: "Han hade det i sig"

Lasse Granqvist säger nu det som alla svenskar tänker efter Arne Hegerfors tragiska bortgång: ”Han hade det i sig”

Ovärderliga tips och råd, långa och underhållande bilresor.
Så minns Lasse Granqvist sin tidigare kollega Arne Hegerfors.
– Det är svensk sport-tv:s, vid sidan av Lennart Hylland, störste som går ur tiden.

Lasse Granqvists, TV4 Plays programledare och kommentator, första tanke efter beskedet om sin tidigare kollega Arne Hegerfors död handlar om familjen.
– All värme och omtanke ska riktas dit.

Hegerfors död

Sedan minns han Hegerfors storhet som kommentator och underhållare, men också de råd och tips som han fick från sin kollega samt bilresorna de gjorde tillsammans efter allsvenska matcher.
– Arnes storhet var tajmingen. Vad är då tajming? Det är att säga rätt sak i rätt tonfall vid rätt tillfälle. Att göra det är vansinnigt svårt, säger han.
– Arne hade det genetiskt, han hade det i sitt dna, han hade det i ryggmärgen. Det bara kom. För honom var det inga problem men när han skulle få andra att fatta hur det skulle göras, då fick man sätta sig och fundera rätt länge på: hur fan ska jag göra det här?

Artikeln fortsätter efter bilden.

Arne Hegerfors
170116 Kerstin och Arne Hegerfors under Idrottsgalan den 16 januari 2017 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Granqvist och Hegerfors jobbade tillsammans på Canal+. Med Hegerfors ”ovärderliga tips och råd” lyckades Granqvist ta klivet till att kombinera sin roll som programledare med kommentering.

Granqvists ord

Arne Hegerfors bjöd även på annat. Han såg till att kollegornas bilresor blev underhållande.
– Han hade inget körkort, han satt bredvid som ”co-driver”. Han hade varit med om en trafikolycka där chauffören somnat, så han pratade hela tiden. Han gjorde det genom att berätta sina ”stories”, underhållande händelser från hans rika yrkesliv, säger Granqvist.
– Det blev många glada skratt.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Lasse Granqvist
230401 Cmores Niklas Wikegård och Lasse Granqvist under semifinal ett i SHL mellan Skellefteå och Örebro den 1 april 2023 i Skellefteå. Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN / COP 117 / OW0116

Tidigt på morgonen, efter något glasstopp på vägen, var de tillbaka i Stockholm.
– Bilen sladdade in halv fyra, fyra på morgonen vid Birger Jarlsgatan. Han hoppade ur och så sade han: nästa match – säg att det var i Göteborg fyra dagar senare – då gör vi samma resa igen. Och det såg man fram emot.

”Glimten i ögat”

Sven-Göran Eriksson kommenterade mästerskapsmatcher i fotboll med Hegerfors, inte minst under VM 1994.
– En otroligt duktig, väldigt kunnig person som fann sig i alla situationer med humor hela tiden. Som människa var han fantastiskt fin. Det var lätt att umgås med honom, han hade hela tiden glimten i ögat. Det är en konst att kunna göra sig rolig så att det inte drabbar någon så att säga. Det var han fantastisk på, säger Eriksson till SVT.

LÄS MER: Största idrottsögonblicken med Arne Hegerfors – tv-profilen fick smeknamnet Alexander Lukas: ”Älskar mitt jobb”

I hockeysändningar bildade Hegerfors länge radarpar med experten Anders ”Ankan” Parmström.
– Det kommer att bli mycket tårar och mina närmaste tankar går naturligtvis till Arnes familj. Arne var en av mina allra bästa vänner, säger Parmström till SVT.

Vilket är ditt bästa minne av Arne Hegerfors? Dela artikeln och berätta!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev