Största idrottsögonblicken med Arne Hegerfors – tv-profilen fick smeknamnet Alexander Lukas: "Älskar mitt jobb"

Största idrottsögonblicken med Arne Hegerfors – tv-profilen fick smeknamnet Alexander Lukas: ”Älskar mitt jobb”

Han guidade tittarna genom några av de största idrottsögonblicken under 40 år i tv och blev en folkkär underhållare på köpet.
Arne Hegerfors har gått ur tiden, 81, gammal.

– Maradona… magnifik uppvisning! Oj, oj, oj… oj, oj, oj,oj… Har ni sett något liknande? Det här är VM:s mest fantastiska mål hittills och det är förstås världens bästa fotbollsspelare som bjuder på det, Diego Armando Maradona!

Arne Hegerfors var liksom alltid där och guidade tittarna till de oförglömliga idrottsögonblicken. Som i VM-kvartsfinalen i Mexiko City 1986 då Diego Maradona gjorde sitt berömda solomål för Argentina mot England.

Hegerfors satt i kommentatorshytten då Börje Salming fick stående ovationer i Canada Cup 1976, när IFK Göteborg vann Uefacupen 1982 och han refererade målet som gav Tre Kronor 2–2 mot Sovjet på vägen till det osannolika VM-guldet i ishockey 1987.

”Pontiac Silverdooom”

Straffläggningen i OS-finalen i ishockey 1994? Arne. Fotbolls-VM 1994 i USA? Jo, visst var det Hegerfors som utbrast på svengelska:
– Nu firar vi midsommar här i Pontiac Silverdooom, efter att Martin Dahlins 3–1-mål mot Ryssland i Detroit säkrat svensk plats i åttondelsfinalen.

Artikeln fortsätter nedanför.

Det gick så långt att Hegerfors gamle chef Lars-Gunnar Björklund skämtsamt gav honom smeknamnet Alexander Lukas, efter Kalle Ankas tursamma kusin. Vart än han dök upp blev det svenska segrar eller medaljer.

Som den där måndagen under OS 1976 i Montreal han egentligen skulle vara ledig, men släntrade iväg till cykeltävlingen och fick referera Bernt Johanssons dramatiska väg till det oväntade OS-guldet i linjelopp.
– Jag älskade mitt jobb och kände mig enormt privilegierad, jag kunde inte tänka mig att göra något annat! Jag fick vara med om många VM och andra stora idrottsliga evenemang, satt på de bästa platserna, bodde på de bästa hotellen och pratade med de mest intressanta idrottsmännen, sade Hegerfors till TT i samband med sin 75-årsdag 2017.
– Jag har levt för idrotten i hela mitt liv och var nästan beredd att betala för att få vara med om allt detta. Fast det vågade jag knappt erkänna vid löneförhandlingarna.

Underhållaren Arne

Det var Lars-Gunnar Björklund som såg något speciellt hos tidningsjournalisten Hegerfors och gav honom chansen att testa radiomediet. 1969 kom han till Tv-sporten och sedan följde drygt 40 år av kommenterande. Passande nog blev finalmatchen Gais mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi när Hegerfors född i arbetarstadsdelen Majorna i Göteborg tog farväl i tv-rutan 2012.

Artikeln fortsätter nedanför.

Arne Hegerfors, Ankan Parmström
230116 Anders Parmström och Arne Hegerfors under Idrottsgalan den 16 januari 2023 i Stockholm. Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN / COP 320 / JL0334

Då hade Hegerfors 15 år tidigare bytt arbetsgivare – från SVT till betalkanalen Canal+, som välbetalt dragplåster för de allsvenska sändningarna.

Men det blev inte bara sport för den jovialiske Hegerfors, som gick genom rutan innan det ordet ens var uppfunnet. Han blev folkkär på ett sätt det bara gick att bli när det endast fanns två tv-kanaler.

Liksom föregångarna Lennart Hyland, Bengt Bedrup och Tommy Engstrand blev Hegerfors överlockad från sporten till att extraknäcka på underhållningsavdelningen. Tillsammans med Björn Skifs bildade han under många år på 80-talet ett populärt radarpar i nöjesprogrammet ”Kryzz”, ett passande format för Hegerfors som fått göteborgsvitsen med sig i modersmjölken.

Med Martin Timell och Anders Lundin ledde Hegerfors även storsatsningen ”Det kommer mera” på 90-talet.

2011 drabbades Arne Hegerfors av en massiv hjärtinfarkt som följdes av en stroke och en hjärntumör. De sista åren blev tunga för sportprofilen som fick följa sina favoritidrotter hemifrån tv-soffan istället. Hans fru Kerstin blev en viktig person.
– Eftersom jag har tappat mitt synfält har jag tunnelseende och kan inte röra mig fritt, jag måste alltid ha någon med mig om jag ska ut. Men jag kan se på tv, sade Hegerfors inför 75-årsdagen.

Fakta om Arne:

Född: 4 juli 1941 i Göteborg.

Död: 29 januari 2024.

Familj: Fru Kerstin, tre barn.

Arbetsplatser: Göteborgs Handels och Sjöfartstidning, Kvällsposten, Sveriges Radio, Sveriges Television, Canal+.

Priser: Stora journalistpriset 1992, Kristallens hederspris 2008.

Popstjärnan: Hegerfors medverkar på ”Mera mål”, Markoolios inofficiella låt till fotbolls-EM 2000, som blev etta på den svenska singellistan.

Parhästen: Anders ”Ankan” Parmström, var Hegerfors expertkommentator i ishockey i 30 år.

Bästa referat:

Flera av Arne Hegerfors mest minnesvärda tv-ögonblick finns på Youtube. Här är några av dem:

Börje Salmings stående ovation i Canada Cup 1976.

Uefacupfinalen 1982.

Maradonas mål i VM 1986.

Ishockey-VM 1987.

OS-finalen i ishockey 1994.

Fotbolls-VM 1994.

Vilket är det ditt bästa minne av Arne Hegerfors? Dela artikeln och berätta!

LÄS MER: Arne Hegerfors tuffa bekännelse efter alla år – tv-profilens beslut ändrade allt: ”Har skuldkänslor”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev