Lasse Granqvist avslöjar sin stora favorit – det är hans bästa minne som kommentator: ”Ett nationellt trauma”

Han är Sveriges mest folkkära kommentator.
Men vilket är egentligen Lasse Granqvists allra bästa referat?
Nu avslöjar han sin stora favorit.

Det är inte många inom tv-sporten som når samma legendarstatus som Lasse Granqvist. Han klev in som 20-åring på Radiosporten och med sin unika röst och sin fantastiska inlevelse så blev han en lyssnarfavorit direkt. Och det dröjde inte länge innan han fick ta hand om de allra största mästerskapen, och de största matcherna.

Avslöjar bästa minnet

Fyra år efter att han klev in som praktikant så fick han göra hockey-VM, och sedan dess har det blivit otaliga mästerskap, och när Sverige haft en stor idrottshändelse, så är det ofta Granqvist som varit den guidande rösten igenom. 2013 lämnade han Radion för tv, och i dag är han en lika älskad programledare som kommentator för TV4 och C More.

191207 Lasse Granqvist från Cmore intervjuad Frölundas Joel Lundqvist innan ishockeymatchen i SHL mellan Frölunda och HV71 den 7 december 2019 i Göteborg. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Som sportälskare har man otaliga minnen med Lasse Granqvists referat. Men vilket är egentligen ikonens personliga favorit av alla sina kommenteringar? När Granqvist gästar podcasten Fotbollsmorgon avslöjar han att det var under Tre Kronors upphämtning mot Finland i kvartsfinalen av hockey-VM, 2013.

– När sportextra, Sveriges Radio, fyllde 60 år så fanns det en omröstning där den häftigaste upplevelsen skulle röstas fram, och då vann den faktiskt, säger han.

LÄS MER: Eric Cantona avslöjar enda anledningen till att han slutar heja på Manchester United: ”Om det händer…”

”Sjönk ihop fullständigt”

Matchen är given när man pratar om svenska, odödliga klassiska ögonblick. Finland var värdnation till VM:et, och ledde med 5-1 mot Sverige. Men sedan tog matchen en dramatisk vändning, och det är klassiska bilder – och lika klassisk kommentering – då Sverige vänder och vinner med 6-5.

– Det som hör till är ju att det är en kvartsfinal i Finland, och en finsk idrottspublik… Det var ett nationellt trauma för Finland. Att ha 5-1 mot Sverige, och få saker kan vara så oerhört glädjeframkallande som det. Att tvåla dit Sverige, i en hockey-kvartsfinal i Finland, och det var ju stora spelare med. Det var häftigt, och därifrån den enorma stämningen så vänder allt. Det var så tyst, så tyst. Och alla mina finska kollegor… De sjönk ihop fullständigt, säger Granqvist.

210617 TV4:s Lasse Granqvist i TV4:s EM-studio inför en sändning under fotbolls-EM den 17 juni 2021 i Stockholm. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Lasse Granqvist minns det tydligt, och han minns att finländska kommentarer förklarade det hela som en nationell sorg. Han menar dock att det å andra sidan är precis sådana ögonblick som gör sport så speciellt.

– Det är det som är idrotten, det är där vi är. Vi upplever den här typen av minnen och det är det vill vill uppleva igen. Vi vill se det igen och vi vill känna det igen. Det är bland det viktigaste som finns, sporten, när samtiden ser ut som den gör. 

LÄS MER: Jörgen Jönsson ryter till och sätter ned foten – efter jättesnackisen i SHL: ”Jävligt stor höna av en fjäder”