Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren släppte skivstången och försvann – så gick det sen för muskelknutten

Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren styrkelyfte sig in i det svenska folkets hjärtan.
Efter karriären har han synts frenetiskt i tv-rutan i såväl ”På Spåret” och i egna tv-program. 
Vad han är stoltast över?
– När jag tycker annorlunda går jag min egen väg oavsett om jag får vara ensam.

Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren började tävla tyngdlyftning för Stockholms Atletklubb under 70-talet och skördade tidigt rejäla framgångar. Totalt vann han hela elva SM-titlar i sporten – men det var främst av andra anledningar som han tog sig in i svenskarnas hjärtan.

Ikonen Hoa-Hoa

Under slutet av 70-talet var pappaledighet fortfarande något av ett stigma i Sverige. Det var ytterst ovanligt, och Försäkringskassan ville ändra på det genom en kampanj.

”Hoa-Hoa” blev ansiktet utåt för pappaledighet, genom affischer där han i blågul tröja höll ett barn i sina muskulösa armar.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Foto: Bildbyrån

Med nuvarande lagar om pappaledighet hade profilen aldrig ställt upp.
– Då fick varje familj välja om farsan skulle vara hemma eller inte och hur länge. Nu är det så att farsan måste vara hemma en viss tid, annars bestraffas familjebildningen med tre månader utan pröjs. Det skulle jag aldrig ställa upp på, för det är inte demokratiskt. Dessutom undrar jag hur riksdagen vet bättre än familjerna hur de ska ta ut ledigheten, sa Lennart Dahlgren till SVT 2015.

Efter tyngdlyftningskarriären höll sig ”Hoa-Hoa” kvar inom sporten genom att vara konferencier i diverse tävlingar, någonting han länge höll på med.

LÄS MER: ”Hoa-Hoa” avslöjar sanningen om när Frank Andersson skulle köpa mjölk och försvann: ”Nä, så här var det…”

Vann På Spåret

Efter karriären fick han även ikonstatus bland svenska wrestling-fans efter att, under flera år på 90-talet, kommentera stora wrestling-evenemang, när det var som störst, på TV3 och TV 1000.

Men det var via På Spåret som Hoa-Hoa på riktigt blev folkkär. Han inledde sin medverkan i programmets första säsong med att vinna, och var året därpå domare. Han gjorde sedermera comeback och skördade då stora framgångar.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Foto: TT

Han gick till final tillsammans med Cecilia Hagen 2002, 2003, 2007, 2008 och 2013, och med sin karisma blev han en av Sveriges mest omtyckta tv-personligheter.

Han har även hunnit med att vara programledare för sitt eget frågesportsprogram ”Besserwisser”. Senaste åren har Hoa-Hoa satsat hårt på krögarlivet och på Söder hade han sin totalt fjärde restaurang i Lokes bar.

LÄS MER: Lennart Dahlgren avslöjar sanningen om smeknamnet ”Hoa-Hoa” – svenska folket har haft fel i alla år: ”Måste varit…”

”Massa hipsters”

Den har hyllats för sina vardagliga inslag, då till exempel köttbullar och falukorv serveras, och för att alla alltid är välkomna – till och med hundar.

Precis som Hoa-Hoa ville ha det.
– Nuförtiden springer det omkring en massa hipsters på Söder som är så balla att de håller på att storkna. Samtidigt finns det folk som är både gamla, fula och omoderna, som knappt har råd att gå ut och äta och som tvingas flukta på menyer som de inte förstår, sa han till nyhetsbyrån TT i 2012.

Men för något år sedan sålde Dahlgren sin bar och har nu trappat ned efter hela 35 år i krogbranschen med allt vad det innebär. Mångsysslaren fyllde 70 år under 2022 och lever nu ett mer tillbakadraget liv.

Vad Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren är mest stolt över i sin händelserika karriär? Att han vågat vara sig själv hela vägen.
– Att gå sin egen väg kan vara jävligt smärtsamt. Det är lätt att flyta med strömmen och vara en i gänget. Jag har inget emot att vara i en grupp, men när jag tycker annorlunda går jag min egen väg oavsett om jag får vara ensam. Det är jag stolt över, har han sagt i en intervju.

Dela artikeln för att hylla ”Hoa-Hoa”, en av våra största idrottsprofiler!

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);