Lennart Dahlgren avslöjar sanningen om smeknamnet ”Hoa-Hoa” – svenska folket har haft fel i alla år: ”Måste varit…”

Lennart Dahlgren blev Hoa-Hoa med hela svenska folket.
Han fick smeknamnet för sitt karakteristiska vrål – men nu avslöjar han sanningen efter alla år.
– Det måste ha varit ett jävla välartikulerat skrik…, säger han.

Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren är en av våra mest omtyckta idrottsprofiler. I dag är han kanske mer känd för sina enorma framgångar i tv-programmet På Spåret, där han fullständigt dominerade tillsammans med journalisten Cecilia Hagen.

Otroliga smeknamnet

Men för de som varit med under lite längre tid så var Hoa-Hoa även en fantastisk tyngdlyftare, och det var så det stora genombrottet kom. Det var i början av 70-talet som han slog igenom på allvar, och under några år var sporten populär både att titta på och utöva, åtminstone innan dopningsskandlaerna avlöste varandra, vilket gjorde att sporten tappade status.

Foto: TT

Och visst var det mycket tack vare Lennart Dahlgren som sporten växte närmast explosionsartat. Och smeknamnet har suttit kvar sedan dess. Dahlgren har nu blivit över 70 år gammal, men fortfarande är det Hoa-Hoa som gäller. Och allting har att göra med hans karakteristiska skrik som han gav ifrån sig när han tävlade. 

– När jag vann SM 1973, då hade jag läst om någon andningsteknik. Jag tror det var Stig Bodin i Expressen som gjorde en pratbubbla av det där och det är för fan 49 år sedan. Jag brukar säga ”bättre med ett smeknamn än ett öknamn”, sa han i en intervju med Aftonbladet i samband med hans 70-årsdag.

LÄS MER: ”Hoa-Hoa” avslöjar sanningen om när Frank Andersson skulle köpa mjölk och försvann: ”Nä, så här var det…”

Avslöjar sanningen

Många har uppfattningen av att Dahlgren skrek ”Hoa-Hoa” mest hela tiden, så fort han lyfte under tävling. Men det är långt ifrån sanningen. Dahlgren menar nu att svenska folket har haft fel i alla år.

– Jag har bara skrikit det en gång, 1973 i mars. Det måste ha varit ett jävla välartikulerat skrik eftersom det satte sig så pass.

Lennart "Hoa-Hoa" Dahlgren
800801 Tyngdlyftning: Lennart Dahlgren. Hoa Hoa © Bildbyrån – Dia

Men det är ingenting som han har någonting emot. Dahlgren ger sin förklaring på varför han tror att smeknamnet satte sig som det gjorde.

– Det gjorde tydligen det. Idrott handlar om att dels göra bra resultat självklart, men också att bjuda på sig själv. Jag var på mitt sätt och därför kommer folk nog ihåg mig. Men det var ingen show, det var bara jag.

LÄS MER: Mats Sundins otroliga gåva till lagkamraterna – som förblev hemlig under alla år: ”Han sa det inte till någon”