Hoa-Hoa om den spruckna vänskapen med Frank Andersson: ”Vi blev förbannade på varandra”

Bortgångne Frank Andersson sörjs och hyllas i hela idrotts-Sverige.
Nu berättar nära vännen Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren om den mycket speciella relationen de hade.
– Sista 20 åren träffades vi knappt…, säger Hoa-Hoa till SportExpressen.

I söndags gick en av Sveriges stora idrottshjältar och en av de mest älskade bort. Frank Andersson blev 62 år och somnade in efter komplikationer från en svår hjärtoperation.

Sedan dess har hela idrotts-Sverige slutit sig samman för att sörja och hedra brottarlegendaren. Flera av våra allra största idrottslegendarer har även gått ut och öppet pratat om vilken otrolig idrottsman och framförallt fin människa Frank var.

Fransk Andersson, Hoa-Hoa
150318 Frank Andersson under presskonferensen inför säsongspremiären av tv-programmet Mästarnas mästare den 18 mars 2015 i Stockholm.
Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN / COP 162

 

”Frank var fantastisk”

Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren var en av Franks närmaste vänner och de lärde känna varandra tidigt genom idrotten och bodde även ihop på 80-talet. Men som två av svensk idrotts mest populära karaktärer så sattes deras vänskap ofta på prov.
– Som idrottsman var han fullkomligt fantastisk. Och som polare, spännande och rolig. Men det var en människa som inte klarade vardagen. Tyvärr var hans grundinställning att alla är till för mig, jag är inte till för någon – mer än när jag har lust själv. När han hade lust var det jävligt roligt. Men det håller inte i längden, säger Hoa-Hoa i en intervju med SportExpressen.

Vänskapen sprack

Men trots den fina vänskapen mellan brottaren Frank och tyngdlyftaren Hoa-Hoa så hände det något med relationen. Och duon slutade att umgås helt.
– De sista 20 åren träffades vi knappt. Jag tyckte att om man ska vara polare ska det funka åt båda hållen, och man ska vara ärliga. Och det hade han svårt med. Än en gång, idrotten var han fantastisk på, men vardagen klarade han inte. Jag kallade honom för brottningens Muhammad Ali, han trollade bort folk som var starkare än honom. Brottningen har aldrig varit så rolig som när Frank var som bäst. Det är inget snack, det är helt fantastiskt, säger han till kvällstidningen.

Fransk Andersson, Hoa-Hoa

Hoa-Hoa om Frank

Hoa-Hoa kommer alltid att sakna sin vän Frank och den underbara tiden de hade ihop. För Frank var en vän utöver det vanliga.
– Vi hade mycket roligt ihop. Det var bättre att vi inte umgicks, så slapp vi bli förbannade på varandra. Han var på ständig jakt och i rörelse, det kunde han inte hjälpa. Det var den här oron i kroppen. När han bodde hos mig var han lugn i två, tre månader, säger han till SportExpressen.

Frank Andersson är en av Sveriges största idrottshjältar genom tiderna och var en av världens bästa brottare under sin aktiva karriär. Det blev 1 OS-brons, 3 VM-guld, 2 VM-silver, 4 EM-guld och 3 EM-silver för Frank som var en av de framgångsrika ”56:orna”.

Dela artikeln för att hylla Frank Andersson som en av Sveriges största idrottare!

LÄS MER: Arne Hegerfors fina minne av Frank Andersson när han gömde sig hos honom: ”En helg helg utan avbrott”

Sista orden från Frank Andersson till nära och kära på sjukhussängen: ”Det var jättefint”

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);