Emma Johanssons stora upprättelse i Mästarnas mästare – vackra hyllningen till svenska OS-hjälten: ”Hon är fantastisk”

Emma Johansson är en av svensk idrotts största.
Men cykelikonen har inte alltid fått den stora uppmärksamhet som hon förtjänar.
Därför är det så vackert att se hennes mäktiga hyllningsfilm i ”Mästarnas mästare”.

Cykling får sällan de stora rubrikerna inom svensk idrott. Men Emma Johansson är verkligen en beundransvärd legendar som förtjänar alla hyllningar.

Johanssons karriär

40-åringen är en av deltagarna i årets säsong av SVT-programmet ”Mästarnas mästare”. Och i det tredje avsnittet får hon allt rampljus på sig när det är dags för svenska OS-hjältens alldeles egna hyllningsfilm om karriären.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Emma Johansson, cykling
160807 Emma Johansson med sin silvermedalj efter damernas linjelopp den 7 augusti 2016 under OS i Rio de Janeiro. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57924

Då plockar programledaren Micke Leijnegard fram sin finaste superlativ från sitt vokabulär för att beskriva Emmas storhet.
– Då har det blivit dags för en unik, svensk idrottare. Emma Johansson är den enda svenska kvinnan som har vunnit OS-medalj i cykling. Under sin karriär med drygt tio år i den absoluta världstoppen tog hon två OS-silver, var rankad världsetta, tog fem VM-medaljer och hela 14 SM-guld. För mig är du en sån tråd som legender vävs av, säger han i Mästarnas mästare.

Blev ”Silver-Emma”

Johansson blev ”Silver-Emma” med hela svenska folket efter sitt stora genombrott med det bragdartade OS-silvret i Peking 2008. Det blev startskottet på en alldeles fantastisk karriär som sedan kröntes med ännu ett OS-silver i Rio de Janeiro 2016.
– Emma Johanssons bedrift är fantastisk. Som enda svenska har hon nu tagit sitt andra OS-silver i cykling. Med det är hon Sveriges mest framgångsrika kvinnliga cyklist genom tiderna, säger Leijnegard i SVT.
– Jag har aldrig drömt om att vinna OS- eller VM-medaljer när jag var liten. För mig var grejen att upptäcka något annat, något mer än skogarna i Norrland. Jag ville upptäcka och se andra saker och idrotten blev den perfekta anledningen att ta mig ut, säger hon själv om sin karriär.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Emma Johansson, cykling
Emma Johansson berörs till tårar i ”Mästarnas mästare”. FOTO: SVT

Den vackra hyllningsfilmen till Emma Johansson är så oerhört välförtjänt och viktig för att ge en sann svensk idrottshjälte den rätta uppskattningen. Och dessutom en sport som förtjänar att lyftas fram mer.
– Mäktigt, så häftigt, säger de andra deltagarna efter filmens slut.
– Ja, men det är jätteimponerande av Emma. Två medaljer på OS är något som man själv bara har drömt om. Jag är mäktigt imponerad, säger brottaren Jimmy Samuelsson.
– Den nivån hon har hållit och historiken för svensk cykelsport – det är klart att hon är en av de största inom svensk idrott. Det var häftigt att se den resan, säger Joel Lundqvist.

LÄS MER: Sebastian Larsson berörs till tårar i Mästarnas mästare – efter vackra och känslosamma hyllningen: ”Jag är väldigt stolt”

Den tvåfaldiga OS-silverhjälten kan se tillbaka på sin karriär med stolthet.
– Jag känner mig jättestolt över det jag har klarat av att prestera. Jag har så mycket att tacka min karriär för och så många att tacka för min karriär. Så mycket fint som kommit ut av det jag har gjort på hockeyn.

Vad tycker du om Emma Johanssons karriär? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev