Därför försvann osannolika OS-guldhjälten Jenny Rissveds – här är hennes ärliga ord: ”Läskigt”

Hon överraskade alla och vann OS-guld i Rio 2016.
Men sedan dess har Jenny Rissveds försvunnit från offentligheten.
– Det var läskigt, berättar OS-guldhjälten i tidningen Vasalöparen.

Helt från ingenstans kom en 22-åring och tog hela idrotts-Sverige med storm. Jenny Rissveds var doldisen som blev svensk OS-guldhjälte och hyllades av alla på bara en dag.

OS-guldet i Rio

Svenskan överraskade alla och vann OS-guld i mountainbike under OS 2016 i Rio de Janeiro. Senare tilldelades hon även priset ”Årets prestation” på Idrottsgalan och fick ta emot prestigefyllda Victoriastipendiet av kronprinsessan Victoria.

Jenny Rissveds, OS-guld
160820 Sveriges Jenny Rissveds poserar med sin guldmedalj efter att hon vunnit damernas mountainbike den 20 augusti 2016 under OS i Rio de Janeiro. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 91473

Men bakom alla leenden och i skuggan av alla priser och utmärkelser mådde Rissveds inte alls bra. Tiden efter det bragdartade OS-guldet ledde till depression och 2018 tog hon en paus från all idrott.

Rissveds försvann

Nu öppnar Jenny Rissveds upp om varför hon försvunnit från offentligheten efter OS-guldet i Rio.
– Jag vill inte bidra för mycket till det klimat som jag själv inte mår bra i, som att synas i media när fokus är på resultat och prestationer. Det kanske inte är rätt sätt att göra det på men för mig funkar det inte att ha det som tidigare, säger Rissveds i tidningen Vasalöparen.

Jenny Rissveds, OS-guld
170116 Jenny Rissveds under Idrottsgalan den 16 januari 2017 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

I dag har hon blivit 25 år gammal och är tillbaka och tävlar igen. Men hon gör det endast för glädjens skull.
– När jag var ung upplevde jag inte att den pressen fanns på samma sätt, men nu kryper det ner i åldrarna att du ska specialisera dig tidigt. Påtryckningar, bland annat från media, att resultat och prestationer är viktiga ger ett stressat och pressat klimat. Och för min del tog det bort hela glädjen med idrotten. Jag tycker att man ska fortsätta vara barn, fortsätta vara ute i naturen och ha kul. Det är det som är det viktiga, säger hon till tidningen.

Rissveds erkänner att hon hade svårt för all uppmärksamhet och förstod heller inte varför hon sågs som en förebild.
– Mest tyckte jag att det var läskigt och det var nästan så jag stötte bort det. Det har väl att göra med kontrollbehovet, säger hon i intervjun. 

LÄS MER: Jenny Rissveds om mardrömmen: ”Jag tog avstånd från Stina Nilsson och Sarah Sjöström”