Blytunga bakslaget för Jenny Fransson efter dopningsbomben: ”Tar 100 procents avstånd”

Jenny Fransson har testats positivt för dopning.
Då bryter sponsorn HeltÄrligt med brottaren.
– I detta fall tar vi avstånd från det till 100 procent, säger Bengt Göran Andersson från företaget, till Expressen.

Det var i veckan som den svenska idrottsrörelsen skakades av beskedet att Jenny Fransson testats positivt för den otillåtna substansen metyltestosteron. Fortfarande så inväntas testsvaren från b-provet, men redan nu kommer bakslag för Fransson.

Bryter nu avtalet

Nu hoppar nämligen företaget HeltÄrligt, som är en del av Kronägg, av sponsorsamarbetet med Fransson. Fransson och HeltÄrligt ska ha haft en klausul som möjliggör att kontraktet kan rivas vid just dopning.

Jenny Fransson, brottning
190903 Jenny Fransson, 68kg, Gällivare SK under en träning med svenska damlandslaget i brottning den 3 september 2019 i Helsingborg. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 35659

Någonting man nu väljer att göra.

– Samarbetet innan har varit bra, vi kan ju inte säga att hon gjort något som gått emot våra värderingar innan, men i detta fall tar vi avstånd från det till 100 procent, säger Bengt Göran Andersson, divisionschef på Kronägg, till Expressen.

Storsponsorn avvaktar

HeltÄrligt väljer heller inte att lägga någon värdering i att b-provet inte analyserats ännu.

– Vi gjorde bedömningen att det är osannolikt att b-provet visar något annat resultat än a-provet. Det är ett fåtal ärenden som har visat något annat. Vi valde att agera fort eftersom vi ju inte vill förknippas med detta, säger Andersson.

Jenny Fransson
180218 Sveriges Jenny Fransson med guldmedalj efter prisutdelning under brottningsturneringen Lady Open den 18 februari 2018 i Klippan.. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

En annan av Franssons storsponsorer, LKAB, är dock mer försiktiga.

– Vi väntar och ser på det här så kallade b-provet och vad utredningen faktiskt kommer fram till. Det här var ju något som gjorde oss förvånade och bedrövade, de här uppgifterna, säger presschefen Anders Lindberg till SVT.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!