Bianca Salmings hjärtskärande hyllning till bortgångne pappa Börje Salming som berör alla: "Det gör ont i mig"

Bianca Salmings hjärtskärande hyllning till bortgångne pappa Börje Salming som berör alla: ”Det gör ont i mig”

Dokumentären om Börje och Bianca Salming släpptes i dagarna.
En serie som var svår för henne att spela in, berättar Bianca i ett meddelande till sin avlidne pappa.

Den handlar fortfarande om dig och mig, men inte på det sättet jag ville”, skriver hon på Instagram.

Filmandet av dokumentären om Bianca Salming och Börje Salming inleddes för att följa Biancas idrottskarriär och hennes väg för att lära sig mer om sin pappa. Serien ”Salminggenen” började spelas in hösten 2021. Kort därpå diagnostiserades Börje Salming med ALS.

Börje och Bianca

Drygt ett år senare dog Börje till följd av sjukdomen. Dokumentären fick därmed en plötslig vändning och slutresultatet blev något annat än vad någon hade tänkt sig från början. Inspelningen avslutades september 2023, och Salminggenen släpptes i dagarna på SVT Play.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Bianca Salming, Börje Salming
Bianca Salming och Börje Salming i dokumentärserien ”Salminggenen”. FOTO: Instagram.

Nu berättar Bianca Salming om svårigheterna under inspelningen av dokumentären.
”Jag har haft svårt att göra klart detta, eller att kolla på allt det här utan att känna att jag ska gå sönder av saknad inombords. Men jag känner en lättnad nu, att jag med hjälp av alla runt omkring mig, att jag slutförde det”, skriver friidrottaren på sin Instagram.

Fina orden

Bianca skriver vidare, i ett meddelande till Börje.
”En dokumentär som du och jag pappa, började göra tillsammans, där jag skulle få reda på allt som du gått igenom i ditt liv samtidigt som vi skulle få följa mig och min karriär. Det skulle vara en dokumentär om dig och mig, vem du är som pappa och vem jag är som dotter. Hur du var min bästa vän och hur jag på ett vis ville ta reda på hur jag skulle bli exakt som dig en dag. Den handlar fortfarande om dig och mig, men inte på det sättet jag ville.”

Artikeln fortsätter efter bilden.

Bianca Salming, friidrott, höjdhopp, Sverige
230625 Bianca Salming of Sweden looks dejected in women’s high jump during day 4 of the European Games on June 25, 2023 in Katowice. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / COP 234 / JZ0383

I serien får man bland annat följa med Bianca till friidrotts-EM i München och hennes beslut att byta från mångkamp till höjdhopp. Andra personer som förekommer i dokumentären är bland annat Börjes söner tillika Biancas bröder Rasmus och Anders, men även Börjes bror Stig Salming och frun Pia Salming.
”Jag är glad att jag fått med alla de glada stunderna, när du och jag är som vanligt. Minnen som jag kommer kunna se tillbaka på förevigt. Jag är glad att jag får visa upp en liten del av varför du var den bästa pappan, och människan jag någonsin träffat. Det andra gör mest bara ont i mig. Det blev en dokumentär som är ärlig och visar hur livet kan vara. Sorg, glädje, familj, idrott och viljan att ta sig nånstans.”
”Tack pappa för du var du och just min pappa”, avslutar Bianca.

LÄS MER: Fina gesten för Börje Salming inför stormatchen – här hyllas sonen Anders av tusentals

LÄS MER: Pia Salmings stora glädje över Toronto Maple Leafs nya beundransvärda gest för Börje Salming: ”Det är så rörande”

Se inlägget här

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev