Nicklas Lidströms hjärtskärande bekännelse om Börje Salming – orden han aldrig fick ur sig: "Jag berättade aldrig det för Börje"

Nicklas Lidströms hjärtskärande bekännelse om Börje Salming – orden han aldrig fick ur sig: ”Jag berättade aldrig det för Börje”

Hockeylegendarerna Börje Salming och Nicklas Lidström var goda vänner.
Men det finns något ”Lidas” aldrig delade med sig av till Börje.
– Jag berättade aldrig det här för honom, men… säger Lidström i Morgonstudion.

Med nästan 20 års ålderskillnad mellan Börje Salming och Nicklas Lidström var de inte i samma hockeygeneration. Men de hann spela tillsammans litegrann i slutet av Börjes karriär och i början av ”Lidas” karriär.

Lidström och Salming

När Lidström kom hem till Sverige igen efter sin karriär blev duon dessutom goda vänner. I dag är Nicklas ambassadör för Börje Salming ALS stiftelse, tillsammans med bland andra Mats Sundin, Ingemar Stenmark och Valter Skarsgård.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, hockey
190218 Börje Salming poserar för ett porträtt den 18 februari 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 135950

I år grundade spelarfacket NHLAA priset Börje Salming Hederpris, på engelska Börje Salming Courage Award, i svenskens minne. Priset delas ut till någon som levt upp till samma positiva värderingar som Börje hade, både på och utanför isen. Prisets första mottagare blev Nicklas Lidström.

Orden till Börje

Den tidigare Detroit Red Wings-spelaren tog emot priset under torsdagen i samband med att NHL är i Stockholm för NHL Global Series.
– Det är väldigt hedrande. Det är ett nyinstiftat pris från NHL Alumni Association som ville hedra Börje och hans namn, och bära hans arv vidare genom det här priset. Så jag är otroligt stolt över att få priset, säger Lidas om utmärkelsen när han gästade Morgonstudion.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Nicklas Lidström, hockey, Börje Salmings Courage Award
231116 Nicklas Lidström during an event hosted by NHLAA where Nicklas Lidström has been awarded the inaugural Börje Salming Courage Award on November 16, 2023 in Stockholm. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / kod JZ / JZ0453 / SWEDEN AND NORWAY ONLY – NO SYNDICATION

Då erkände Nicklas också något Börje aldrig fick veta om honom.
– Börje var ju en idol för mig. Jag berättade aldrig det här för Börje, men när jag växte upp och var en liten grabb så lekte jag Börje Salming på isen när jag var fem-sex år.
– Så att få chansen att spela tillsammans med Börje i början av 90-talet, vi var backkollegor. Jag var en ung 21-åring och Börje var 40 och väldigt etablerad. Tills att när jag hade lagt av och flyttat hem till Sverige igen och vi blev goda vänner med Börje. Så det betyder väldigt mycket för mig att få det här priset just av den anledningen, säger Lidström i programmet. 

LÄS MER: Nicklas Lidströms helsköna passning till Daniel Alfredsson på ren svenska – som får alla nordamerikaner att skratta

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev