Pia Salmings stora glädje över Toronto Maple Leafs nya beundransvärda gest för Börje Salming: "Det är så rörande"

Pia Salmings stora glädje över Toronto Maple Leafs nya beundransvärda gest för Börje Salming: ”Det är så rörande”

Toronto Maple Leafs hyllade Börje Salming.
Ett initiativ som hyllas stort av Pia Salming.
– Så fint att de tar tillfället i akt, säger hon till Sportbibeln.

Börje Salming är en stor ikon i Toronto Maple Leafs. Svensken spenderade 16 säsonger i klubben under 70- och 80-talet, och är en av de bästa backar som någonsin spelat i NHL.

Torontos gest

Just nu befinner sig Toronto i Sverige för NHL Global Series i Stockholm. Inför avresan över Atlanten ville klubben, med Mark Fraser (klubbens kultur och inkluderingsansvarige) i spetsen, göra något speciellt för att hedra Börjes Salming. Då kontaktade de Stockholms sameförbund.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Toronto Maple Leafs, hockey, NHL Global Series
231115 Willam Nylander and John Tavares of Toronto Maple Leafs during a practice session during the NHL Global Series on November 15, 2023 in Stockholm. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT SWEDEN AND NORWAY ONLY – NO SYNDICATION

Under torsdagen besökte några av spelarna sameförbundet. Även Pia Salming var där.
– Mark, som var initiativtagare till det här, vi träffades i Gävle när Börjes fana hängdes upp. Då fick han ett samearmband av mig, och det var lite startskottet till det hela. Han jobbar själv med de frågorna i Kanada, och kände att han ville hitta en samverkan även där mellan länderna. Olika urinvånare och med rasism och allting.
– Så jag var där och träffade ordföranden i sameförbundet, hennes medarbetare och Toronto Maple Leafs, säger Pia till Sportbibeln.

Pias hyllning

 Vad känner du över att de vill sätta sig in i Börjes bakgrund?
– Det är så rörande att se hur många som intresserar sig för Börjes bakgrund och vad det betyder, jättefint. Det känns som att det ger ringar på vattnet litegrann, Börje som person har gjort ett så stort avtryck hos så många. Som med de här armbanden som hela familjen bär, Börje har ju hela sitt liv burit en massa samearmband. Men också den stora frågan bakom, det här med minoritetsgrupper, förtryck och rasism. Som är lika aktuellt i dag som det alltid har varit.
– Därför tycker jag att det är så fint att NHL och Mark från Toronto tar det här tillfället i akt. Kontaktar själv ordförande i sametinget och skapar den här sammankomsten, där man både får lära sig om Börjes bakgrund som same och vad det har inneburit. Det stärker ju banden mellan länderna ännu mer, säger Pia.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Pia Salming, hockey, Toronto Maple Leafs
230515 Programledare Clara Henry och prisutdelare Pia Salming med vinnaren av priset för Årets Hälsa Håkan Florin under Eldsjälsgalan 2023 den 15 maj 2023 i Stockholm. Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN / COP 94 / EW0197

Hur mycket kontakt har du haft med Toronto senaste året?
– Jag har inte haft så mycket kontakt. Jag vet att de alltid finns där, de har alltid funnits för oss, det är vår familj. Men jag har min egen sorgprocess att gå igenom, den kan ingen hjälpa mig med. Så jag är med när jag känner att jag orkar.
– Men när jag ser vad vi kan åstadkomma, och när jag ser all den här kraften som kommer ifrån NHL, och viljan från alla samarbetspartners vi får… Det ger ju som jag sa ringar på vattnet. Det blir större och större, och vi vill ju bara hjälpa människor som har fått diagnosen ALS. För att kunna göra det så handlar det ju om att samla in pengar, säger Pia.

LÄS MER: Börje Salming hade en enda önskan för tv-serien om sig själv – och den värmer hjärtat hos alla: ”Han ville inte det”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev