Toronto Maple Leafs fina agerande i Sverige – för att hedra klubblegendaren Börje Salming: ”Fenomenalt”

Toronto Maple Leafs är i Sverige.
Då hedrar de klubbens tidigare spelare Börje Salming med en egen gest.
– De vill hedra Börje Salming och lära sig mer om samers liv, säger Inger Axiö, ordförande i Stockholms sameförening.

Börje Salming spelade i Toronto Maple Leafs i 16 säsonger och gjorde totalt över 1000 matcher för klubben. Med sina över 780 poäng är han Torontos poängbäste back någonsin.

Tavares hyllning

Salming var från Salmi i Jukkasjärvi församling i Kiruna. Förra året dog den tidigare hockeyspelaren i sviterna av ALS. Han blev 71 år gammal.

Just nu är Maple Leafs i Sverige för NHL Global Series. Tillsammans med de andra NHL-klubbarna Detroit Red Wings, Minnesota Wild och Ottawa Senators befinner de sig i Stockholm för fyra matcher mellan torsdag till söndag på Avicii Arena.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, hockey
190218 Börje Salming poserar för ett porträtt den 18 februari 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 135950

Under tisdagskvällen var några av Toronto-spelarna på plats på världspremiären av tv-serien om Börje Salming, ”Börje – The Journey of a Legend”. En av dem var lagkapten John Tavares, som hyllar serien.
– Det var fantastiskt, en riktigt bra kväll. Jag fick en bra inblick i hans resa, bakgrund och det stora avtryck han satte på Toronto. Det var fenomenalt att få se all kärlek och beundran för honom här i Sverige. En av de allra största i Maple Leafs och det var häftigt att lära sig mer om hans storhet i Sverige, säger Tavares på en pressträff.

Fina gesten

Serien handlar delvis om det hat Salming och hans familj fick utstå som samer under uppväxten. Toronto tog inför Sverigebesöket därför kontakt med Stockholms sameförening, då de vill lära sig mer om Salmings samiska arv, rapporterar SVT.

Artikeln fortsätter efter bilden.

William Nylander, Toronto Maple Leafs
231115 Willam Nylander and John Tavares of Toronto Maple Leafs during a practice session during the NHL Global Series on November 15, 2023 in Stockholm. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT SWEDEN AND NORWAY ONLY – NO SYNDICATION

Under torsdagen planerar några av spelarna träffa representater från sameföreningen på Kanadas ambassad.
– De vill hedra Börje Salming och lära sig mer om samers liv. Vi kommer att prata om samisk kultur, vilka problem som samer som urfolk i dag har i Sverige, den gröna omställningen och en hel del annat, säger Stockholms sameförenings ordförande Inger Axiö till SVT.

LÄS MER: Lucas Raymonds stora förvåning efter SHL-flytten som alla pratar om – nobbade Frölunda: ”Jag träffade honom”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev