Börje Salming hade en enda önskan för tv-serien om sig själv – och den värmer hjärtat hos alla: "Han ville inte det"

Börje Salming hade en enda önskan för tv-serien om sig själv – och den värmer hjärtat hos alla: ”Han ville inte det”

Snart är det premiär för tv-serien om Börje Salming.
Inför skapandet av serien hade den tidigare hockeyspelaren en önskan.
– Det ville han inte att serien skulle bli, säger manusförfattaren Martin Bengtsson till Sportbibeln.

Den 19:e november är det premiär för serien om Börje Salming. Den heter ”Börje – The Journey of a Legend”, och Valter Skarsgård (Börje), Hedda Stiernstedt (Margitta Salming) och Oscar Skagerberg (Stig Salming) återfinns bland huvudrollerna.

Salming & Skarsgård

Serien började skapas för över två år sen, när Börje fortfarande var vid liv. Han var med en lång bit in i processen och skapandet av serien, innan han dog under tiden för inspelningen för snart ett år sen. Före sin död hade Börje inga krav på Valter Skarsgård angående skådespelarens gestaltning av honom själv.
– Inte som jag vet i alla fall. Han verkade vara ganska övertygad om att jag var rätt för rollen väldigt tidigt. Jag fick höra i efterhand att efter första mötet hade han sagt till Amir (Chamdin, regissör) ”ah, där har vi honom”, och så var det inte så mycket mer än så, säger Skarsgård till Sportbibeln.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Valter Skarsgård, "The Journey of a Legend"
STOCKHOLM 20231109 Valter Skarsgård under en pressträff inför premiären av tv-serien om Börje Salming, ”Börje – the journey of a legend” på Viaplay. Foto: Jessica Gow / TT / kod 10070

Däremot hade Valter måsten för sig själv.
– Jag ställde krav på mig själv i träningen och hockeyn och sådär. Jag tror att Börjes inställning var att han inte har så bra koll på hur en filminspelning funkar. Så han var lite såhär ”aja, kör på ni”. Han lämnade nog över det till oss och litade på att vi skulle lösa det. För det är väl svårt för honom att säga ”ni måste göra såhär eller såhär”, för han vet ju inte riktigt hur en filminspelning går till. Så det var inga krav på det sättet, han var mest taggad kändes det som, säger skådisen. 

Börjes krav

Manusförfattare Martin Bengtsson upplevde bara att det fanns ett litet önskemål från Börjes i sida.
– När vi gick in i projektet var förutsättningen för projektet att Börje på ett sätt var med. Jag upplevde inte att det fanns några särskilda krav som ”det här ska vi inte berätta om” eller så. Snarare tvärtom. Jag upplevde att Börje, i våra samtal och när vi började kartlägga och närma oss ”vad är det här för berättelse”, så var han väldigt öppen och delade med sig.
– Han ville inte att det här skulle bli ett skönmålande porträtt på något vis. Utan att det skulle spegla de dilemman och konflikter som fanns, och även hans skrupler och sårbarhet. Så jag upplevde inte att det fanns något man inte fick berätta om, han ville att vi skulle komma nära det som var sant för honom, säger Bengtsson.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, hockey
190218 Börje Salming poserar för ett porträtt den 18 februari 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 135950

Hur skönt var det i manusskrivandet?
– Det var väldigt skönt, och någonstans en förutsättning för att det skulle gå att skriva ett manus. Annars blir det reklam. Då blir det något annat om man tillrättalägger det så. Det var en förutsättning för att jag skulle skriva projektet att det fanns en möjlighet att gå på djupet, och gå till botten med de relationer, konflikter och dilemman som fanns, säger den tidigare fotbollsspelaren.

Börje – The Journey of a Legend sänds på Viaplay från och med 19:e november.

LÄS MER: Pia Salming erkänner det enda hon ångrar – ett år efter Börje Salmings tragiska bortgång: ”Jag önskar att vi…”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev