Pia Salming erkänner det enda hon ångrar – ett år efter Börje Salmings tragiska bortgång: "Jag önskar att vi..."

Pia Salming erkänner det enda hon ångrar – ett år efter Börje Salmings tragiska bortgång: ”Jag önskar att vi…”

Det har snart gått ett år sedan Börje Salming gick bort.
Nu öppnar änkan Pia Salming upp om sorgen hon aldrig blir av med.
– Han hade bestämt sig för att han skulle hitta ett sätt att leva så länge som möjligt, säger hon till Expressen.

24 november 2022 somnade en av svensk idrotts störta hjältar och förebilder in. Börje Salmings kropp gav upp efter att ha kämpat mot den obotliga nervsjukdomen ALS i flera månaders tid.

Börjes bortgång

Sverige förenades i sorgen för en av de mest uppskattade personligheterna och som även påverkat så många under sin livstid. Kondoleanser och hyllningar strömmade in från hela landet och ja, hela världen faktiskt.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Pia Salming, Börje Salming
200127 Börje Salming och Pia Lindahl anländer till Idrottsgalan 2020 den 27 januari 2020 i Stockholm. Foto: Jesper Zerman / Bildbyrån / COP 234

Mitt i allt stod änkan Pia Salming som förlorade sin livskamrat och sitt allt. Det har snart gått ett år sedan hon tog farväl av sin älskade make Börje och sorgen är fortfarande svår.

Pia Salmings sorg

Saknaden är fortfarande enorm och framförallt helgerna är tuffast, erkänner hon i en ny intervju med Expressen. Sjukdomen gjorde att den sista tiden gick alldeles för snabbt och paret hann egentligen aldrig prata om tiden efter hans bortgång.
– Han var aldrig beredd att dö. Han kämpade ända in i kaklet. Så nej, det gjorde vi faktiskt inte. Han hade bestämt sig för att han skulle hitta ett sätt att leva så länge som möjligt. För mig – jag kunde inte ens tänka tanken att han inte skulle finnas, erkänner hon för kvällstidningen.
– Ibland kan jag önska att vi kanske hade pratat mer om det. Men med tanke på att du har sex månader kvar så tänker jag att du ska koncentrera dig på den tiden som han lever.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Pia Salming
230515 Pia Salming poserar för ett porträtt under Eldsjälsgalan 2023 den 15 maj 2023 i Stockholm. Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN / COP 320 / EW0197

Pia och närmaste familjen slöt sig samman och försökte vara så nära Börje som möjligt den sista tiden. Tillsammans åkte de till Kanada för att ta emot Toronto Maple Leafs hyllning och närvarade även vid ”Tidernas hockeygala” i Stockholm.

LÄS MER: Erik Karlssons stenhårda kritik efter uppmärksammade jättenobben på Idrottsgalan: ”Så typiskt Sverige”

Ångrar det i dag

Men ett år senare kan hon ändå ångra en sak med den sista tiden av hans liv.
– Jag önskar att vi hade fått lite mer egentid, vi två. Jag ångrar att vi inte var lite strängare med att säga nej. Men det var folk som kom med olika hjälpmedel som egentligen var redan för sent. Det tog massa onödig tid. Men när man är trött tänker man inte alltid så himla klart, berättar hon i intervjun.

Makarna Salming hade länge pratat om en drömresa till Nya Zeeland tillsammans. Men det blev aldrig av och efter nyår har Pia Salming tagit beslutet att ändå genomföra resan till Nya Zeeland, med en kompis istället.
– Jag kan aldrig säga att jag saknar honom mindre. För det gör jag aldrig. Men det är som om det värker sönder i kroppen, på något vis. När det värkt tillräckligt mycket då är kroppens självförsvar på något vis att den vill ha andra känslor, då kommer man tillbaka. Och jag har vänner som är fantastiska, så jag har fint stöd omkring mig. Men ändå, när man blir själv med allting är det jobbigt. Man har ju ingen att ventilera eller trösta sig hos. Men jag känner i alla fall att det går framåt, säger hon om den svåra sorgen.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev