40 år efter osannolika OS-guldet – i dag tjänar svenske hjälten miljoner: ”Det var min biljett”

För över 40 år sedan överraskade han alla och vann OS-guld.
I dag lever osannolika hjälten Bengt Baron ett helt annat liv – och tjänar miljoner med toppjobb.
– Det var min biljett till nästa liv, säger han till SportExpressen.

Det är fortfarande en av svensk idrotts största bragder. När en 18-årig doldis kom till Ryssland och chockade alla i simbassängen.

Vann OS-guld

Han hette Bengt Baron och skulle komma att bjuda på det mest osannolika OS-guldet i Moskva 1980. När tonåringen överglänste den stora guldfavoriten och hemmahoppet Viktor Kuznetsov för att bli historisk.

Bengt Baron, simning
800804 Simning, SM: Bengt Baron, Finspång och Pär Arvidsson, Korrugal jublar med sina medaljer. Foto: Lennart Månsson / BILDBYRÅN / 4717

Bara ett år senare skrev Baron sedan ny historia när han som blott 19-åring slog världsrekordet på 100 meter ryggsim. Det skulle bli ytterligare två VM-brons och ett OS-brons innan karriären tog slut för svensken.

Helt ny karriär

Sedan började en helt ny karriär i det civila livet. Då Baron fick höra tidigt från sin tränare Björn Larsson att man som simmare ”slutar tidigt och slutar fattig”, så bestämde han sig för att börja plugga redan som 19-åring.

Bengt Baron, simning
Simning: Bengt Baron, Sverige © Bildbyrån

Han flyttade till USA i ung ålder och började studera vid handelshögskolan Haas School of Business.
– Det var min biljett till nästa liv. Min besatthet av att prestera i simning övergick till skolan. Jag fick uppmärksamhet och stipendier och tappade kanske lite skärpa i simningen, säger han till SportExpressen.

Storspelare i dag

Bakgrunden som elitidrottare gav han också mycket värdefulla erfarenheter för att kliva in i näringslivet.
– Man övar ju på ett antal färdigheter som man kommer att ha nytta av. Det är målfokusering, tränar jag hårdare så blir jag bättre, fler timmar ger resultat, det får man ett kvitto på varje dag. Tycker jag dessutom det är roligt så är det lättare att blir bra. Man får också en portion av bekräftelse och självförtroende, jag har klarat av något i en mätbar arena, så jag vet att jag kan oavsett vad folk säger. De ingredienserna tar man med sig, sedan gäller det att hitta en inträdesbiljett till en ny arena för att applicera de färdigheterna, säger han i en intervju med Sydsvenskan.

Bengt Baron, simning
071214 Invigning, V&S satelit, Åhus: Bengt Baron, president V&S group. © Bildbyrån – 90415

Det har också gått väldigt bra för Bengt Baron som i dag är en storspelare inom sin bransch. Redan 1988 började han jobba på konsultfirman McKinsey och där tog allting fart.

Tjänar miljoner

Sedan dess har han haft toppjobb inom Coca-Cola, Frionor, Kodak och Cloetta innan han tog över som koncernchef på Vin & Sprit 2004. Därefter har 58-åringen haft flera styrelseuppdrag inom Thule Group, Nordnet, EQ Oy, Tenson Group, Enzymatica och AAK.

Senaste åren har svenskens bolag omsatt flera miljoner varje år och Baron har hittills haft en lång och framgångsrik karriär inom näringslivet.
– Man var kanske lite avundsjuk på vissa sporter där det fanns en del pengar, men jag är samtidigt glad för det, så att jag inte höll på i några år till och åkte jorden runt för att tjäna några kronor. Istället fick jag motivation att ge mig in i något helt nytt i det civila livet och här har man ju en mycket längre karriär som inte bygger på fysiska förutsättningar, säger han till tidningen.

LÄS MER: Svenske friidrottshjälten slog världsrekord för 30 år sedan – i dag har han det mest oväntade jobbet

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!