Svenske friidrottshjälten slog världsrekord för 30 år sedan – i dag har han det mest oväntade jobbet

Svenske friidrottshjälten slog världsrekord för 30 år sedan – i dag har han det mest oväntade jobbet

För 30 år sedan chockade han alla med världsrekord.
I dag lever friidrottshjälten Patrik Bodén ett helt annat liv.
– Det blev mitt livs kast, säger han till GT.

Han vann hela 7 SM-guld och 1 EM brons samt representerade Sverige i två OS och 3 VM-finaler. Men det var 24 mars 1990 som karriären nådde sin absoluta topp för Patrik Bodén.

Slog världsrekord

Under en collegetävling i Austin, USA, klev 22-årige svensken fram och chockade hela världen. Genom att slå världsrekordet i spjut med ett monsterkast på hela 89,10 meter.

Patrik Bodén, friidrott
970608 Friidrott. Patrik Bodén, Sverige © Bildbyrån (20690 )

Han blev då en världskändis över en dag.
– Jag var ganska ung, fortfarande bara 22 år, och hade egentligen bara gjort en enda landskamp innan på seniornivå. Jag var inne i en period där jag utvecklades väldigt kraftigt och fick dessutom ha några år skadefri. Det är typiskt för många friidrottare som gör något bra, att de har haft en längre tid där de kunnat träna väldigt bra, sa Bodén i en intervju med GT, när han minns tillbaka till den historiska dagen.

”Mitt livs kast”

Rekordkastet blev starten på hela karriären men också den absoluta höjdpunkten. För Bodén lyckades aldrig kasta längre så.

Skadeproblem störde honom under många år. Inför varje stort mästerskap nämndes han som en stark medaljkandidat men lyckades inte få till det när det gällde som mest och stannade på 1 EM-brons internationellt.
– Nu blev detta mitt livs kast, men hade jag fått fortsätta träna ostört hade jag nått över 90 meter, det är jag helt säker på, sa Bodén i intervjun.

Bodén historisk

Trots att det har gått hela 30 år sedan Bodéns världsrekord så har ingen annan svensk friidrottare lyckats med samma bedrift. Sedan dess har fyra svenskar slagit världsrekord i Kajsa Bergqvist, Christian Olsson, Sanna Kallur och Armand Duplantis, men samtligas rekord är gjorda inomhus.

Patrik Bodén, friidrott
900829 Friidrott, EM: Patrik Bodén, Sverige med sin bronsmedalj i spjut.. © Bildbyrån – 14290

Utomhus är Patrik Bodén fortfarande Sveriges senaste världsrekordhållare. Även om nuvarande världsrekordet i spjut ligger på hela 98,48 meter.
– Det är svårt att slå ett världsrekord. Nuförtiden är det så pass bra resultat också, så det blir svårare och svårare. När jag slog det var det lite proppen ur. Jag hade det i hundra dagar, sedan tog Steve Backley det. Bara dagar senare tog Jan Železný det igen, och sedan tog Backley tillbaka det innan året var slut. Nu har de tryckt i väg det så himla långt att det nästan är omöjligt att slå, sa svensken till lokaltidningen.

Oväntade jobbet

I dag lever 53-årige Bodén ett helt annat liv, långt bort från friidrotten. Friidrottshjälten har sadlat om och blivit kaffehandlare i Karlstad istället.

Hans vardag är som inköpare åt Löfbergs Lila där han köper in råkaffe från hela världen som sedan transporteras till Karlstad. Han försöker även hänga med på vad som händer i sin gamla sport.
– Jag kollar någon gång då och då. Mitt fokus ligger på det privata livet nu, med en civil karriär och framför allt det som mina barn håller på med. Jag följer friidrotten lite i periferin, men det är inte så att jag sitter och väntar på galorna framför tv:n.

LÄS MER: Friidrottsprofilen Jimisola Laursen försvann helt – har nu mest oväntade jobbet: ”Undviker att prata om det…”

Få våra nyhetsbrev!