Vann dubbla Davis Cup men flydde Sverige och försvann – så gick det sen för bortglömda tennishjälten

Han var en hjälte i Sveriges Davis Cup-succélag på 80-talet.
Sen försvann Henrik Sundström helt – och drog sig undan från allt.
I dag skördar tennisprofilen dock fortfarande framgångar – långt från tennisen.

Sverige var en av världens främsta tennisnationer under 70- och 80-talet. Mycket tack vare Björn Borg, så klart, men även utan legendaren skördade Sverige enorma framgångar i bland annat Davis Cup.

Drog sig undan helt

Sverige vann hela Davis Cup under 80-talet, och en av de stora hjältarna var Henrik Sundström. Han slog tidigt igenom, och vann totalt fem ATP-titlar under karriären – som dock blev kort.

Henrik Sundström, Davis Cup
880908 Tennis, Swedish Open: Henrik Sundström. © Bildbyrån – DIA

Redan 1985, som 21-åring(!), kom ryggproblemen och Sundström tvingades dra ner på takten. Fyra år senare var karriären över – och han drog sig då helt undan rampljuset och flydde landet.

Det gör han i dag

Sundström har hållit sig undan såväl sporten som media, och förra året, i en intervju med Expressen, berättar han varför.

– För mig är privatliv hundra, tusen gånger bättre, sa han då kort.

Henrik Sundström, Davis Cup
841215 Tennis, DC, Davis Cup, Sverige: Mats Wilander, Stefan Edberg, Hasse Olsson Anders Järryd och Henrik Sundström. med pokal. © Bildbyrån – 7570

Sundström har dock skördat stora framgångar inom bostadsbranschen, där han nu håller på med ett jätteprojekt i Berlin, där han äger områdets tredje största sjö.

– Vissa perioder är väldigt intensiva, då kan det bli 18 timmar, ibland upp till 20. Det går i vågor. Men om jag kört riktigt hårt så kollapsar jag på helgen, då kan jag låsa in mig och titta på någon golftävling och i stort sett inte gå upp ur sängen på två dagar, säger han.

”Går väldigt bra”

Och att det går bra råder det inga tvivel om – men några summor vill han inte kommentera.

– Jag har mina bolag som jag äger. Det går väldigt bra får jag säga men jag vill inte prata om pengar. Jag tycker inte att det är så intressant i slutändan. Det är en liten drivkraft men inte den största hos mig och det har den aldrig varit, säger han.

Dela för att hylla Henrik Sundström!

Få våra nyhetsbrev!