När svenskens ryske boss plockade upp telefonen efter en förlust – och gav piloten(!) en oförglömlig order

Som hockeyspelare i Ryssland får man uppleva det allra mesta.
Fråga bara Anders Eriksson.
I podcasten ”Släpp Sargen” berättar han om när hans ägare stoppade ett plan – bara för att hämnas på en förlust.

Anders Eriksson går fortfarande att betrakta som lite av en doldis i svenska hockey-sammanhang, men ser man till hans meritlista är det svårt att säga annat än att den är riktigt imponerande. Han lämnade Modo redan 1995, som ung, för att testa på spel i Nordamerika, och det ledde till en alldeles sagolik karriär.

Hämnden mot vinnarna

Totalt blev det närmare 600 matcher i NHL, en Stanley Cup-titel, ett VM-brons och spel med några av tidernas bästa hockeyspelare för svensken, som även hann med spel i Ryssland innan han la skridskorna på hyllan. Det var under säsongen 2005-2006 som Eriksson gjorde 17 matchen för Metallurg Magnitogorsk, och då hände allt möjligt tokigt.

071010 Ishockey, NHL, Calgary Flames, morning skate, träning: Anders Eriksson. © Bildbyrån

Eriksson gästade i veckan podcasten ”Släpp Sargen”, och berättar om allt från mutor, till botglada poliser, gåvor – och en sjuk hämndaktion från lagets ägare. Det var efter en förlust i slutspelet som ägaren beslutade sig för att hämnas mot laget som precis vunnit matchen.

– Vi spelar en match hemma, och förlorar den matchen i slutspelet. Vi bytte om, vi var förbannade och tränaren hade sitt snack, och sen kommer ägaren fram till mig och frågar hur det är, och jag svarade att: ”Jodå, fan, det är bra”. ”Då är det nog bättre här än för laget vi spelade ”, säger han. Då berättade han att hela laget satt kvar i planet, på flygplatsen. Det är en jättesnöstorm som kommer, sa han, berättar Eriksson.

”Hade all makt”

Problemet? Det var en ren lögn.

– Men det var ju inte en snöflinga ute, då var det materialaren som hade ringt upp flygplatsen och sagt åt dem att hålla planet i tre timmar! Då satt de alltså, i planet, men de var inte tillåtna att kliva ut planet och gå ut någonstans, utan de fick sitta där. 

071010 Ishockey, NHL, Detroit Red Wings – Calgary Flames: Anders Eriksson. © Bildbyrån

Anders Eriksson berättar vidare:

– De sa att någonting var fel till laget, att det var snöstorm på gång, bara för att de hade varit kaxiga. Men han hade verkligen all makt!, säger han.

LÄS MER: Stor kritik mot Elias Pettersson trots Canucks nya seger – sågas för sitt nya kontrakt: ”Vad har hänt?”

Få våra nyhetsbrev!