När Nicklas Lidström skulle välja nummer i Detroit – och gjorde bort sig totalt: ”Hey kid, come with me!”

Nicklas Lidström skulle välja nummer i Detroit.
Då fick han lägga sig platt direkt.
– Jag skulle haft lite bättre koll, men jag hade ingen koll, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

I dag är det ingen som inte vet vem Nicklas Lidström är i Detroit, då han anses vara en av Red Wings största spelare genom alla tider. Men annat var det han som yngling åkte över till Nordamerika. Lidström, som senare skulle vinna hela sju Norris Trophy och fyra Stanley Cup, hade bara spelat i Västerås innan han åkte över, och var kanske inte så förberedd som han borde ha varit.

Gjorde bort sig helt

För redan när han skulle välja nummer så gjorde han bort sig ordentligt, genom att be om att få spela i nummer 9 – som länge tillhört Red Wings-legendaren Gordie Howe.

– Det blev inte så bra. Jag hade sett Red Wings spela i slutspelet säsongen innan jag åkte över och då sett att det var ju ingen som hade nummer 9. Jag hade nummer 9 i Västerås och tänkte att det ju passade ypperligt om jag skulle ta en plats i laget. Då kanske man kan få det, säger Lidström i podcasten ”Släpp Sargen”.

031126 Ishockey, NHL, Detroit Red Wings: Nicklas Lidström © Bildbyrån

Men det hela slutade med en rejäl uppsträckning för Lidas.

– Så jag kom till träningslägret och frågade en av materialarna om han trodde att jag skulle kunna få nummer 9 om jag tog en plats i laget. Då sa han bara ”kid, come with me”, så gick vi ut till arenan, in i båset, så pekade han upp mot taket. Då hängde där ju en stor ”banner” med nummer 9, ”Howe” stod det. ”Ain’t gonna happen”, sa han bara. Haha!

”Då förstod jag…”

Gordie Howe är tveklöst en av Detroits största, och det hade kanske varit fördelaktigt om Lidas hade koll på just det. Men sen gick det ju hyfsat för Lidström i klubben ändå.

– Då förstod jag att det nog inte var en bra fråga. Jag skulle haft lite bättre koll, men jag hade ingen koll. Jag visste inte att Gordie Howe var som Wayne Gretzky var, eller som kanske Connor McDavid är i dag. Så stor var han. Jag lärde mig ganska snabbt att här får jag nog hålla tyst och vara nöjd med att ens få en tröja. Jag tyckte det lät lite häftigt att ha nummer 9, men det ”backfired”, säger han.

961201 Ishockey NHL: Nicklas Lidström, Detroit Red Wings © Bildbyrån

Numera är ju även Lidströms nummer 5 pensionerat i Detroit, men svensklegendaren tror inte att det är många rookies i dag som kommer upp och kräver hans gamla nummer – och begår samma genanta misstag.

– Nja, jag tror de är lite med medvetna än vad jag var. De har lite bättre koll på saker och ting, dagens ungdomar.

LÄS MER: När en gapskrattande Tie Domi tog karriärens enda straffslag – och fick taket att lyfta från NHL-arenan

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!