Wolfgang Pichlers stenhårda kritik mot Norges oväntade fördel i VM: "Det är jättekonstigt"

Wolfgang Pichlers stenhårda kritik mot Norges oväntade fördel i VM: ”Det är jättekonstigt”

Norge är en av de stora favoriterna inför skidskytte-VM.
Nu får norrmännen även en orättvis fördel – tack vare Kina(?).
– Det är jättekonstigt. Jag förstår inte varför, säger tränarlegendaren Wolfgang Pichler till Sportbladet.

På onsdag inleds skidskytte-VM i slovenska Pokljuka. Där Sverige som tagit en hel del pallplatser under säsongen har stora chanser till VM-medaljer.

Pichlers kritik

En som har höga förväntningar på det svenska laget är förre förbundskaptenen och tränarlegendaren Wolfgang Pichler.
– Jag tror att Sverige tar tre medaljer. Det är alltid lurigt att gissa, för det är skidskytte vi snackar om och tillfälligheter som avgör. Men som jag ser det har vi chansen i varenda lopp. Hanna Öberg kan ta medalj när som helst, därtill har vi stora chanser i damstafetten och singel-mixed, plus att både Sebastian (Samuelsson) och Martin (Ponsiluoma) kan vara med och hota. Jag är väldigt optimistisk, för jag vet hur bra de svenska åkarna har förberett sig inför detta, säger Pichler till Sportbladet.

Wolfgang Pichler, skidskytte
190312 Wolfgang Pichler, head coach of Sweden at the Women’s 15 km Individual during the IBU World Championships Biathlon on March 12, 2019 in Östersund. Photo: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / Cop 245

Men det finns också ett stort orosmoln inför mästerskapet och det är Norges orättvisa fördel inför skidskytte-VM. Norge är redan en av de stora favoriterna på både dam- och herrsidan men nu får man också extra hjälp – från Kina.
– Jag förstår inte hur det har kunnat bli så här…, suckar Pichler för kvällstidningen.

Norges fördel

Anledningen är att skidskytteikonen Ole Einar Björndalen är huvudtränare för kinesiska landslaget och länken till ett större samarbete med Norge. Planen var att Kina skulle ställa upp med några åkare i skidskytte-VM men på grund av inreseförbud till europeiska länder så stoppas nationen från att tävla i Pokljuka.

Norge, skidskytte
201218 This picture is part of Bildbyrån’s selection of the best sports photos from 2020. Originally published 200219 Johannes Thingnes Bø of Norway celebrates his second place with supporters after the men’s 20 km individual during the IBU Biathlon World Championships on February 19, 2020 in Antholz, Italy. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 88117

Dock kommer två av Kinas norska vallare att istället ansluta till Norges tränarstab. Vilket ger Norge åtta vallare istället för maximalt sex som övriga nationer.

Det här upprör verkligen Pichler som är rejält kritisk till den orättvisa fördelen.
– Norge ska inte gynnas av att Kina inte deltar i VM. Jag tycker det är jättekonstigt att de får mer resurser i form av två extra vallare, även om de är norska. Sedan förstår jag inte varför Norge samarbetar med Kina över huvud taget. Politiskt sett är det väldigt tvivelaktigt, säger tysken i intervjun och tror ändå att stornationen kan rubbas i VM.
– Norge är bra, jag har stor respekt för dem, men det finns andra nationer som är med och utmanar. Inte minst Sverige.

LÄS MER: SVT-expertens oroande besked om Frida Karlsson inför skid-VM: ”För mig är det rätt tydligt”

Få våra nyhetsbrev!