SVT-expertens oroande besked om Frida Karlsson inför skid-VM: "För mig är det rätt tydligt"

SVT-expertens oroande besked om Frida Karlsson inför skid-VM: ”För mig är det rätt tydligt”

Frida Karlssons hälsa har varit omdebatterad senaste veckan.
Nu ger sig även SVT-experten Mathias Fredriksson in i debatten med oroande besked.
– För mig var det rätt tydligt att Frida har varit på fel sida, säger han i ”Vinterstudion”.

Under helgens världscuptävling i Ulricehamn saknades Frida Karlsson på startlinjen. Svenskan valde att avstå VM-genrepet och kommer även att stå över SM-tävlingarna i Borås till helgen.

Karlssons hälsa

Senaste veckan har Karlssons hälsa diskuterats flitigt efter uppgifter om överträning. I helgen gästade landslagschefen Anders Byström SVT:s ”Vinterstudion” för att berätta mer om status på 21-åringen inför stundande skid-VM.
– Det handlar om att inte träna så mycket och inte så hårt heller. Om det är lite överbelastat i musklerna så är det bra att vila helt enkelt och ge dem tid till återhämtning. Hon känner sig piggare och piggare, så det känner jag mig trygg med, sa landslagschefen.

Frida Karlsson, skidor
210110 Frida Karlsson of Sweden after the women’s 10km cross-country skiing free technique mass start on January 10, 2021 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0112

SVT-experten Mathias Fredriksson är dock orolig över beskedet om Frida och menar att kommentarerna tyder på att hon har varit övertränad senaste tiden.
– Det som jag reagerar på är att han säger att hon blir piggare och piggare. Det tyder ju på att hon har varit på fel sida, det är svårt att tolka det på något annat sett. För mig var det rätt tydligt att han säger att Frida har varit på fel sida, säger Fredriksson i studion efter landslagschefens ord.

Expertens oro

Skid-VM är bara två veckor bort och experten är ändå hoppfull om att Frida Karlsson kommer att hitta tillbaka igen.
– Det är bara att hoppas på att hon kommer tillbaka, vilket jag tror att hon kommer göra. Det är ju helt rätt att inte åka SM om det är tveksamt, då ska man inte tävla. Så det är väl helt rätt att vara på hemmaplan och ladda upp, säger Fredriksson.

Mathias Fredriksson, skidor
190220 Mathias Fredriksson, expert commentator of SVT, poses for a portrait during the FIS Nordic World Ski Championships on February 20, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170283

Problemen med överträning började redan förra säsongen när Frida Karlsson stoppades från att tävla på grund av hälsoproblem. Nu är det upp till henne själv att hitta den rätta balansen och inte gå över gränsen.
– Det är ju hon själv som måste lära sig det. Det är klart att hon har ett team runt omkring sig men det är alltid lätt att skylla på dem runt omkring sig. Innerst inne måste hon själv känna efter och hitta rätt i balansen. Med varje år som går kommer hon ha mer och mer erfarenhet och träffa rätt. Det är bara att hoppas att hon vet det nu, säger Fredriksson i SVT.

LÄS MER: Rivalens oväntade stöd till Frida Karlsson – efter dråpliga missen: ”När jag hörde vad som hände…”

Få våra nyhetsbrev!