VM-BRONS TILL SVERIGE! Öberg och Samuelsson trea i singelmixedstafetten efter nytt jättedrama

Singelmixedstafetten blev – som väntat – en superrysare.
Det hela avgjordes först i det allra sista skyttet.
Men det blev brons för Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg.

Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson gick in till årets skidskytte-VM med stora förväntningar på sig. Duon har under vintern visat upp fin form, och gick in till mästerskapet med goda medaljmöjligheter i flera distanser.

Stora förhoppningar

Och snacka om att Sverige presterat hittills. VM inleddes med ett brons i mixedstafetten – där Öberg, Samuelsson, Martin Ponsiluoma och Linn Persson deltog – och därefter har flera individuella medaljer följt. Nämnde Ponsiluoma vann guld i sprinten, och bara dagar senare så tog Sebastian Samuelsson silver i jaktstarten, och i masstarten så fick även Hanna Öberg kliva upp på pallen efter ett silver.

210214 Sebastian Samuelsson of Sweden celebrates his second place after the Men’s 12,5 km Pursuit during the IBU Biathlon World Championships on February 14, 2021 in Pokljuka. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Men inför mästerskapet så var de flesta överens om att en av de största medaljchanserna fanns i singelmixedstafetten, och med tanke på starten som Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson fått under VM så hade inte förväntningarna direkt sjunkit. Sebastian Samuelsson fick inleda stafetten och hade problem i det första skyttet med två bom, men satte extraskotten och sköt sedan bättre i det andra skyttet. När han lämnade över till Hanna Öberg vid den första växlingen var Sverige femma, 15 sekunder bakom ledande Österrike.

Superdrama

Hanna Öberg inledde med att skjuta fullt men behövde ett extraskott i det andra skyttet, och lämnade tillbaka till Samuelsson som femte nation, bara 13 sekunder efter förstaplatsen. I Samuelssons tredje skytte så tog Samuelsson in rejält på toppnationerna med fem träff – samtidigt som Norge och Johannes Thingnes Bö behövde alla tre extraskott för att undvika straffrunda, och således tappade mycket. När han lämnade över till Hanna Öberg, som körde den sista sträckan, så var Sverige trea, bara tio sekunder från en guldplacering.

Hanna Öberg, skidskytte
210212 Hanna Öberg and Elvira Öberg of Sweden at a training session during the IBU Biathlon World Championships on February 12, 2021 in Pokljuka. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0070

Hanna Öberg missade dessvärre två skott i det näst sista skyttet, och plötsligt så krävdes hjälp i form av missar i det sista skyttet av nationerna framför för att ha chans till medalj. Öberg var femma in i det sista skyttet – men var trea ut därifrån, efter att bara haft en bom, samtidigt som Italien föll ihop, och Ukraina tappade tid.

Hanna Öberg lyckades hålla Ukraina bakom sig i slutvarvet – och åkte i mål som trea. Ännu en medalj för Sverige, i samma distans som Öberg och Samuelsson tog just brons i under VM 2019.

Förra året blev duon fyra – men nu kom alltså revanschen!

Vann tävlingen gjorde Frankrike, före Norge.

LÄS MER: Frida Karlsson bryter nu tystnaden – slår tillbaka efter läskiga uppgifterna om henne: ”Folk har skrattat åt det”

Få våra nyhetsbrev!