Vasaloppets drastiska beslut – ändrar reglerna efter supertalangen Alvar Myhlbacks succé: ”På tiden”

Vasaloppets drastiska beslut – ändrar reglerna efter supertalangen Alvar Myhlbacks succé: ”På tiden”

Alvar Myhlbacks succé i Vasaloppet chockade skidvärlden.
Efter framgången tvingas nu den klassiska tävlingen ändra sina regler.
– Det är skitkul, säger han.

Alvar Myhlback är verkligen en talang utöver det vanliga. Trots att han är född 2006 – och således bara är 17 år – så är han redan en av skidvärldens mest omtalade och upphajpade åkare. Faktum är att Myhlback inte ens hunnit göra sitt första världscuplopp ännu, men han har redan hunnit göra rejäla avtryck.

Ändrar reglerna

Redan förra hösten blev Myhlback, då 16 år gammal, trea i sin första individuella sprint någonsin, då han ställde upp i Sverige-premiären i Bruksvallarna. Myhlback gjorde under vintern även en satsning på långlopp – och det blev total succé i Vasaloppet, där han chockade skidvärlden genom att komma åtta. Och det var faktiskt inte ens tänkt att Myhlback skulle fått ställa upp, åtminstone enligt regelverket.

Alvar Myhlback, skidor
221118 Alvar Myhlback, Sågmyra SK, efter herrarnas sprint under Sverigepremiären den 18 november 2022 i Bruksvallarna. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / COP 245 / JA0105

Det har tidigare funnits distansbegränsningar i Vasaloppet, vilket ledde till att Myhlback behövde söka dispens för att få ställa upp. Efter den enorma succén ändras nu reglerna, och tävlingskoordinatorn på Svenska skidförbundet, Ludvig Remb, medger att det är efter Myhlbacks succé.

– Den här regeln har funnits väldigt länge, och det har inte varit aktuellt med någon diskussion runt den tidigare, säger Remb till Expressen.

LÄS MER: Thomas Wassberg kan inte hålla sig – helsköna kängan om rivaliteten med Gunde Svan: ”Jag kunde…”

“En stor höjdpunkt”

Från och med nu får alla juniorer som har internationell åkarlicens från Fis ställa upp, något som gläder Alvar Myhlback, som inte håller tillbaka i hur mycket det betydde för honom att åka Vasaloppet – och prestera så bra som han gjorde.

– Hade jag inte fått åka Vasaloppet i fjol och fått det resultatet hade summeringen av min säsong sett helt annorlunda ut. Det var en stor höjdpunkt, säger Alvar Myhlback.

221120 Alvar Myhlback, Sågmyra SK tävlar i herrarnas 15 km fristil under Bruksvallsloppet den 20 november 2022 i Bruksvallarna. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN

Myhlback, som menar att regeländringen ”är på tiden”, gladdes inte bara åt sin egen placering i loppet, utan även att han fick chansen att hjälpa klubbkompisen Emil Persson, som vann. De båda tävlar för Lager 157 i Ski Classics, vilket Myhlback kommer fortsätta göra under vintern.

– Det var säsongens höjdpunkt. Jag fick ju vara med och hjälpa Emil till segern – så det kändes lite som att jag också vann Vasaloppet, säger Myhlback.

Mycket talar för att Myhlback under vintern kommer få göra sina första världscuplopp. Han har under sommaren gjort stor succé i Norge i flera rullskidtävlingar, då han bland annat hotat självaste Johannes Kläbo.

LÄS MER: VM-hjälten William Poromaas oväntade avslöjande – knepet ska göra honom ännu bättre: ”Det känns dumt”