VM-hjälten William Poromaas oväntade avslöjande – knepet ska göra honom ännu bättre: ”Det känns dumt”

Han är svensk skidåknings stora hopp.
Nu avslöjar William Poromaa vad han gjort i sommar.
För att bli ännu bättre till den kommande skidsäsongen.

Semestertiderna är över för svenskhoppet William Poromaa och försäsongen är i full gång för att göra sig så väl förberedd som möjligt för kommande säsong i vinter. Senaste säsongen kröntes med ett historiskt VM-brons för svensken som nu vill bli ännu bättre.

Poromaas sommar

Det har gått ett halvår sedan 22-åringen tog karriärens allra första seniormedalj i Planica efter ha spurtat ifrån lagkamraten Calle Halfvarsson på upploppet i femmilen. Sedan dess har Poromaa mest tagit det lugnt och fokuserat på en hel del andra områden är just skidåkning.

Artikeln fortsätter efter bilden.

William Poromaa, skidor
230305 Bronze medalist William Poromaa of Sweden poses for a photo with his bronze medal after the Men’s Cross Country Skiing 50 km Classic Technique during the FIS Nordic Ski World Championships on March 5, 2023 in Planica. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0535

Under sommaren har det istället blivit golf, fiske och musik.
– Det varit lite musik nu på slutet, suttit och dj:at. Ja, jag sitter väl bara och mixar ihop ett set som man kan spela i en timme och få det att flyta ihop och låta bra. Jag försöker hitta grejer som är lätta att göra, som är kul och som man behöver röra sig så lite som möjligt. Då har det varit en bra hobby under sommaren, berättar ”Wille” i en intervju med Sundsvalls Tidning.

LÄS MER: Ebba Andersson bryter nu tystnaden efter svenska jättekaoset – avslöjar hemligheten: ”Det jag vet är…”

Knepet för vintern

Annars har knepet för sommarträningen varit att inte förändra på något. Senaste säsongens VM-brons och fina resultat på världscupen är ett tydligt bevis på att Poromaa är på rätt väg i sin utveckling.
– I år vill vi egentligen bara bygga vidare på det och försöka få en rutin i det vi ändrade i fjol, säger landslagsstjärnan i intervjun och förklarar vidare:
– Dels blev det ändringar i och med att jag flyttade till Sundsvall. Men jag kör kanske längre pass än vad många andra gör. I traditionell skidåkning har det varit vanligast att köra tre timmar på morgonen och två på eftermiddagen, men jag kör ofta fyra-fem timmar och vilar på eftermiddagen. Lite likt hur cyklisterna och många av långloppsåkarna gör. Vår grundtes har varit att träna hårt och vila mycket.

Artikeln fortsätter efter bilden.

William Poromaa, skidor
230306 William Poromaa under en pressträff efter sin hemkomst från skid-VM den 6 mars 2023 i Sweden. Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN / COP 320 / EW0167

William Poromaa och personlige tränaren Lars Ljung har valt att fortsätta med samma träningsupplägg, då de ändrade väldigt mycket förra sommaren. Det ska nu göra 22-åringen ännu bättre i skidspåren kommande säsong.
– Exakt. Jag och Lars har kört ihop i några år nu och det går åt rätt håll. Då känns det dumt att ändra för mycket. Vi tror på det vi gör, slår VM-hjälten fast.

Hur tror du att det kommer gå för William Poromaa i vinter? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: OS-guldhjälten Daniel Rickardssons helt nya jobb efter skidkarriären – tar sig an fina uppdraget: ”Stor skillnad”