Tvingas nu be om ursäkt till Therese Johaug – efter utspelet som fått hela Norge att koka: ”Jag önskar...”

Tvingas nu be om ursäkt till Therese Johaug – efter utspelet som fått hela Norge att koka: ”Jag önskar…”

Han totalsågade att Therese Johaug vunnit pris i Norge.
Nu tvingas Johann André Forfang be om ursäkt.
– Det var inte riktat mot henne som person, säger han.

Therese Johaug är skidvärldens stora dominant, och det visade hon inte minst under VM i Oberstdorf förra vintern. Norskan var precis så överlägsen som alla hade väntat sig, och när hon åkte hem gjorde hon det med hela fyra VM-guld inkasserade.

Utspelet mot Johuag

Men Johaug lider fortfarande av den dopningsavstängning som hon fick efter att ha tagit en läppsalva innehållande förbjudna preparat. Så fort hon hyllas i Norge, vilket hon ofta gör, så kommer kritiska röster – och nu har det hänt igen.

211205 Therese Johaug of Norway I after the Women’s Cross Country Skiing Relay 4×5,0 km during the FIS Cross-Country World Cup on December 5, 2021 in Lillehammer. Photo: Marius Simensen / BILDBYRÅN

I samband med att Johaug tilldelades priset som årets kvinnliga idrottare så fick hon rejäl kritik från oväntat håll, nämligen backhoppningslandslaget. I podcasten ”Hoppcast” gick backhopparen Johann André Forfang, med två OS-medaljer från 2018, ut med rejäl kritik.

– Jag kan nämna att det finns ganska många bra kvinnliga idrottare i Norge, men priset i går gick till en före detta dopningsdömd i en väldigt liten sport, sa Forfang.

”Har bett om ursäkt”

Utspelet har fått enorma reaktioner i Norge, och har framför allt mötts av ilska. I dag har Forfang tvingats be om ursäkt till Johaug.

”Jag har bett om ursäkt till Therese för min slarviga kommentar. Jag önskar också att alla förstår att det inte var riktat mot Therese som person, utan mot Idrottsgalan”, skriver han till VG.

211128 Therese Johaug of Norway after the women’s 10 km pursuit during the FIS Cross-Country World Cup premiere on November 28, 2021 in Ruka. Photo: Tomi Hänninen / BILDBYRÅN

Therese Johaug menar å andra sidan att hon inte tagit särskilt illa vid sig.

”Jag har fått ett schysst meddelande från Johann, som jag värderar mycket. Men detta har aldrig varit något stort för mig. Nu måste vi alla lägga fokus på förberedelserna till OS, för att göra det bästa för Norge”‚ skriver hon.

LÄS MER: Norska experternas hårda dom inför vinter-OS – som oroar hela Norge: ”Vi ser början på slutet…”

Få våra nyhetsbrev!