Norska experternas hårda dom inför vinter-OS – som oroar hela Norge: ”Vi ser början på slutet…”

Med knappt en månad kvar till OS åker Norge till mästerskapet med den sämsta truppen på länge. Det menar expertröster från grannarna i väst.
– Vi ser början på slutet på den norska dominansen, säger Petter Skinstad.

Norge är allt som oftast favoriter i damstafetten under OS. Det senaste tre mästerskapen har landet plockat hem två guld och förväntningar på det norska landslaget i Kina är höga.

”Ser början på slutet”

Däremot sprider sig en stor oro bland norska skidexperter. Ett flertal menar att landet skickar sin svagaste trupp på länge till spelen, och att den norska dominansen kan vara över.

– Vi måste inse saker och ting. Vi ser början på slutet på den norska dominansen på damsidan. Efter OS och VM kan de onormalt goda resultaten norska damerna har haft de senaste 10-12 åren vara över, säger TV2-experten Petter Skinstad.

220104 Heidi Weng of Norway after competing in women’s 10 km mass start during Tour de Ski on January 4, 2022 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Skinstad menar att det beror på att systrarna Marit och Astrid Uhrenholdt Jacobsen har slutat, och att andra åkare som Caspersen Falla och Ragnhild Haga sjunger på den sista versen.

Även NRK-experten Torgeir Björn är kritisk till hur länge den norska dominansen kommer hålla, och ens hur möjligheterna ser ut under OS för Norge att ta medalj.

”Ett svagare lag”

– Vi har ett svagare lag än på många år. Marit Björgen är borta, vi kan inte använda Ingvild Flugstad Östberg och Helene Marie Fossesholm är osäker. Hon har inte hittat toppformen och har inte svarat normalt på flera månader, säger Björn.

200301 Tiril Udnes Weng. Ingvild Flugstad Østberg. Therese Johaug and Heidi Weng of Norway celebrates after competing in the women’s relay during the FIS Cross-Country World Cup on March 1, 2020 in Lahti. Photo: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Samtidigt ges flera av de svenska damåkarna väldigt goda chanser till att ta medaljer. Frida Karlsson, Ebba Andersson och Jonna Sundling är bara några som kan återvända från Kina med en medalj i bagaget.

LÄS MER: Hårda attacken mot Therese Johaug i Norge(!) – sågar stjärnans nya prestigepris: ”Hon är dömd!”

Få våra nyhetsbrev!