Thomas Wassbergs jätteilska efter alla åren av tystnad – vädrar sin enorma kritik: ”Jag är jävligt besviken på Sverige”

Han är en av våra främsta skidhjältar någonsin.
Men Thomas Wassberg gillar inte att ta plats och håller sig gärna i skymundan.
Nu kan han inte vara tyst länger och vädrar sin enorma kritik mot Sverige.

Det finns få svenska skidåkare som kan mäta sig med Thomas Wassbergs imponerande meritlista. Han är en av våra främsta längdskidåkare genom tiderna och har för alltid en plats i svenska folkets blågula hjärtan.

Wassbergs karriär

Wassberg har vunnit fyra OS-guld, tre VM-guld, tre VM-silver och ett VM-brons samt tilldelats både Bragdguldet och Holmenkollen-medaljen 1980. Tillsammans med lagkamraten Gunde Svan dominerade duon längdskidåkningen i många år.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Thomas Wassberg, skidor
050224 Skidor. VM. Thomas Wassberg i Oberstdorf © Bildbyrån – 27926 D

Efter den aktiva karriären har Thomas fortsatt haft kvar ett ben i skidåkningen genom sitt stora engagemang i klassiska klubben Åsarna IK. Senaste åren har han tillsammans med frun Ulrike också öppnat upp sitt hem och hjärta för ensamkommande flyktingbarn.

Ilskan mot Sverige

2013 kom Reza och 2015 anlände Ali från krigsdrabbade Afghanistan. De två bonusbarnen har gett helt nya perspektiv för Thomas Wassberg.
– Jag har fått kännedom om en annan kultur och hur det egentligen är. Jag hade inte intresserat mig för hur det är i Afghanistan om de inte kommit och berättat. Vi i väst skyller på Putin, att Ryssland gör mycket fel, men det är USA som förstör allting. Putin har en bättre världssyn än de som har varit presidenter i USA, säger han i en gammal intervju med Aftonbladet.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Thomas Wassberg, skidor
150219 Thomas Wassberg står på Lugnet under damernas sprint under skid-VM den 19 februari 2015 i Falun. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN / kod NJ / 74058

Svenska skidikonen har alltid varit känd för att hålla sig för sig själv och alltid gå sin egen väg. Efter skidkarriären har han hållit en tillbakadragen stil men nu kan han inte längre hålla tyst och vädrar sin stora kritik mot hemlandet.
– Ja, men jag blir jävligt besviken på Sveriges regering och Migrationsverket som skickar tillbaka afghanpojkar. Jag fattar inte vad de håller på med. De har inte en suck där, speciellt inte sådana pojkar som har kommit till oss. De tillhör folkgruppen hazarer, som blir påhoppade av både regeringen och talibanerna, erkänner en irriterad Wassberg för kvällstidningen.
– Just hur afghanpojkar behandlas är bedrövligt. Ja, det är sjukt. De skickas i princip in i döden samtidigt som det fjäskas för brottslingar som inte kan utvisas. Det är skandal.

LÄS MER: Thomas Wassbergs helt ärliga ord om relationen med Gunde Svan idag – bekräftar det alla anat: ”Kanske är därför…”

Bonusbarnens livsöden har fått 67-åringen att se saker på ett helt annat sätt och han blir uppriktigt irriterad av den svenska integrationspolitiken. 67-åringen har funderat på att börja engagera sig politiskt men det har aldrig blivit av.
– Ja, men det har jag skrinlagt. Jag orkar inte. Det är så jävla mycket text och sådant att sätta sig in i. Jag vet inte vad politikerna håller på med. Det du kan skriva på ett A4 skriver de på tio. Jag är så jävla less på att läsa allt. Det är ingen idé att hålla på och läsa en massa ordförvrängningar, säger han i intervjun.

Visst är Thomas Wassberg är av våra främsta skidhjältar någonsin? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev