Thomas Wassbergs helt ärliga ord om relationen med Gunde Svan idag – bekräftar det alla anat: ”Kanske är därför…”

Thomas Wassbergs helt ärliga ord om relationen med Gunde Svan idag – bekräftar det alla anat: ”Kanske är därför…”

Gunde Svan och Thomas Wassberg var bittra rivaler – men hade alltid respekt för varandra.
I en ny dokumentär öppnar de upp om relationen idag.
– En del ville få det till att vi var osams, säger Wassberg.

Gunde Svan var underbarnet som växte upp och blev en av Sveriges största idrottare genom tiderna. Han var en del av Sveriges kanske mest framgångsrika skidlandslag genom tiderna, där han och Thomas Wassberg var de som var allra längst fram i ledet. Men vägen till att bli en av Sveriges mest folkkära idrottare någonsin var inte helt spikrak.

“Ville få det till att vi var osams”

Gunde Svan gick alltid sin egen väg, och det hände att han rök ihop med förbundskaptenen Åke Jönsson. Under ett mästerskap fick Thomas Wassberg, trots att Gunde Svan visat upp bättre form, välja startgrupp under en femmil, vilket ledde till enorm ilska från Svan. Utifrån såg kanske Wassberg och Svan ut att inte vara särskilt lika. Svan var perfektionist och noggrann med precis allt–mat och utrustning, framför allt–samtidigt som Wassberg gav skenet av att bara ta allt som det kom, och lösa allt med en klackspark.

Gunde Svan, skidor
190224 Gunde Svan, distributor of prizes, after women’s team sprint final during the FIS Nordic World Ski Championships on February 24, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170295

Men nu slår bägge ifrån sig av den bilden. I själva verket har sanningen alltid varit att Gunde och Thomas är mer lika varandra än vad som getts skenet av, och till skillnad mot vad en del medier har spekulerat om genom åren så har det aldrig varit några problem mellan ikonerna.

– Vi var bittra konkurrenter, och hade stora egon båda två när det var tävling. Men utanför var det aldrig något problem, säger Gunde Svan i SVT-dokumentären ”Gunde Svan – Skidåkaren”.

– En del av pressen ville få det till att vi var osams. Men det var vi aldrig, säger Wassberg.

“En extremt bra förebild”

Gunde Svan var känd för att alltid vilja testa nya saker. Han är kanske mest känd för att testa att bara åka med en stav – men en enorm sådan.

– Vi är mycket mer lika än vad folk tror, Gunde Svan i dokumentären.

– Han var noga med utrustning. Jag gav väl inte sken av det, men jag var också noga med utrustningen faktiskt, säger Wassberg.

Gunde Svan menar att det var en av sakerna som sparrade honom mest.

– Det är ingen som pratar om att han var så noggrann och systematisk. Kanske inte som jag, men det var en morot, att: ”Så viktigt är det”.

Thomas Wassberg, skidor
160131 Thomas Wassberg var på plats under herrarnas skiathlon under dag fem av SM-veckan den 31 januari 2016 i Piteå. Foto: Peter Skaugvold / BILDBYRÅN / kod 116 / 57825

Och än i dag är de båda skidlegendarerna nära vänner. 

– I många bitar är vi lika. Det är kanske därför vi är bra kompisar idag, säger Wassberg om relationen idag.

– Jag fick det bekräftat; mitt sätt att tänka, att dra det ett steg till. För mig var Thomas en extremt bra förebild, säger Svan.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev