Gunde Svan ser tillbaka på sin otroliga skidkarriär – det ångrar ikonen än i dag: "Inte så smart"

Gunde Svan ser tillbaka på sin otroliga skidkarriär – det ångrar ikonen än i dag: ”Inte så smart”

Det var ingen dålig skidkarriär som Gunde Svan hade.
Ett minne från den makalösa tiden sticker ut lite extra för honom.
– Det är speciellt naturligtvis, säger Gunde till Sportbibeln.

Fyra OS-guld, sju VM-guld, 30 individuella segrar i världscupen, och fem totalsegrar i världscupen. Gunde Svan är skidåkaren som vann allt och lite till. Detta på en nio år lång karriär, som han avslutade redan som 29-åring.

Gundes karriär

Det är nog många som har goda minnen från Gunde Svans karriär, och hans karriär har gett många stor glädje vid flera tillfällen. Men Gunde själv tänker sällan tillbaka på sin karriär numera.
– Det är många år sen det var passerat, så det är inte många gånger jag tänker på det. Med åren som gått har jag nya målsättningar. En av mina svagaste sidor är just att titta bakåt. Kanske var det en framgångsfaktor många gånger, men just att också glädjas någonting åt det som har varit kan jag bli bättre på, säger han till Sportbibeln.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Gunde Svan, längdskidor
910209 Skidor, VM, Val di Fiemme, 15 km, fristil, herrar: Gunde Svan, Sverige med sin medaljskörd de första dagarna. © Bildbyrån – 14765

Istället är Svan någon som hela tiden tittar framåt snarare än bakåt.
– Det är nya mål och nya grejer framåt hela tiden, som är för dörren så att säga. Så jag lärde mig väl ganska snabbt att efter en seger på första distansen på VM, var man glad för länge så var nästa tävling i farozonen. Det gäller att ställa om fokus snabbt. 

Bästa minnet

Men Gunde har ändå ett par minnen från karriären som han håller lite högre än alla andra.
– Det går väl aldrig att komma ifrån det första OS-guldet i Sarajevo, det är ju speciellt naturligtvis. Det är ju någonting som man har tänkt på och strävat efter sen ungdomsåren nästan, så det är ju svårt att bortse från det. Samtidigt var det sista VM-guldet också speciellt. Då fick jag återigen slå ur underläge för första gången på många år. Nästan ända sen jag slog igenom.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Gunde Svan, längdskidor
141121 Gunde Svan under världscupsuttagningen för damer över 6 km klassisk stil den 21 november 2014 i Bruksvallarna. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57505

Gunde fortsätter:
– Annars var ju förväntan att man skulle leverera som vanligt. Men då hade jag åkt så pass dåligt innan så det var ingen som trodde att jag skulle vinna. Så det var liksom första gången på något vis, fast det var sista gången. Så det var också väldigt speciellt på det viset. Lite samma känsla, men oförberett. Då är det ju lite roligare än att bara leverera det man förväntar sig, säger Svan.

LÄS MER: Gunde Svans relation med Petter Northug förändrades helt efter norrmannens beteende: ”Jag var livrädd”

”Inte smart”

Finns det något du ångrar från karriären?
– Nja, jag vet inte om jag ångrar det. Men någonting som många kommer ihåg, det var väl då Holmenkollens femmil, när jag åkte av och spräckte armbågen men genomförde loppet ändå. Det är kanske inte någon förebilds-grej direkt, men jag ville inte förstöra den svit jag hade att aldrig ha brutit en skidtävling. Just då jag var där så tyckte jag att det var rätt, men med facit i hand var det kanske inte så smart, säger Gunde. 

LÄS MER: Gunde Svan skyller på TV4 – efter det oväntade som hände på dotterns bröllop: ”Man var i fördärvet”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev