Frida Karlsson och Ebba Andersson slår tillbaka mot Gunde Svan och Thomas Wassbergs stora kritik: ”Går över styr”

Gunde Svan och Thomas Wassberg har riktat tydlig kritik mot dagens skidåkare.
Nu slår Frida Karlsson och Ebba Andersson tillbaka mot ikonerna.
– Då har det nog gått över styr, säger Ebba till Expressen.

SVT:s nya dokumentär om legendariske skidåkaren Gunde Svan har väckt stora rubriker. Där både Svan och hans landslagskollega Thomas Wassberg riktar tydlig kritik mot dagens längskidåkare.

Svan & Wassberg

Ikonerna berättar att en stor del av deras framgångar kommer från att de var sina egna tränare i skidspåren.
– Det trummades in första dagen i Torsby (skidgymnasium): ”På papperet står det att vi är era tränare men det är ni själva som ska bli era egna tränare”, säger Gunde i tv-dokumentären.
– Det kan jag förvånas över i dag, att det är så mycket styrt av vad någon annan tränare satt upp att du ska träna.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Gunde Svan, skidor
170825 Skidlegendaren Gunde Svan är på plats för att se sonen Ferry Svan tävla i NM i Timbersports den 25 augusti 2017 i Göteborg. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån / kod DS / 59152

I dag har svenska landslagsåkarna personliga tränare både på herr- och damsidan. Vilket inte alls uppskattas av det äldre gardet av skidhjältar.
– Jag gillar inte situationen som det är i dag riktigt, att de ska ha en tränare som styr så här. De måste lära sig känna sin egen kropp och det ska du ha lärt dig på gymnasiet, säger Wassberg i dokumentären.

Andersson & Karlsson

Nu slår svenska skidstjärnorna Ebba Andersson och Frida Karlsson tillbaka. Ebba tränas av sin pappa Per-Ola Andersson men känner ändå att hon kan få bestämma väldigt mycket om sin träning.
– Jag är absolut väldigt delaktig i mitt upplägg. Det är ju i slutändan jag som ska genomföra det. Men jag bollar mycket med min pappa, som också styr emellanåt. För skulle jag styra hela tiden, då hade det nog gått över styr, säger Andersson till Expressen och bemöter ikonernas kritik.
– Nej, de har säkert en poäng. Allt behöver inte vara svart eller vitt.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Frida Karlsson, Ebba Andersson, skidor
221127 Frida Karlsson of Sweden and Ebba Andersson of Sweden after competing in the women’s 20 km pursuit during the FIS Cross-Country World Cup on November 27, 2022 in Ruka. Photo: Johanna Wallen / BILDBYRÅN / kod JW / JW0045

Medan Frida har samarbetat med personlige tränaren Per Nilsson i många år. Även här har Karlsson mycket makt över sin egen utveckling som skidåkare.
– Jag är chef över min egen träning, men bollar så klart mycket med Per. Jag är högst, högst delaktig och går mycket på känsla, säger hon till kvällstidningen.
– Jag vet att många vill ha en tränare som styr allt. Så kan det vara i andra landslag, där en huvudtränare lägger upp allt. Men så gör inte jag.

Vad tycker du om Frida och Ebbas svar? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Linn Svahns stora ilska – helt ärliga orden efter dramat som alla missade: ”Det värsta jag vet”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev