Thomas Wassberg avslöjar vad han egentligen tycker om gamle lagkamraten och stora rivalen Gunde Svan: ”Vi hade inte…”

De var både lagkamrater i landslaget och stora rivaler i skidspåren.
Thomas Wassberg erkänner vad han egentligen tycker om parhästen Gunde Svan.
– Vi är två olika personligheter och höll oss på varsitt håll, säger ikonen till Aftonbladet.

Den ikoniska duon är två av våra främsta längdskidåkare genom tiderna och låg bakom en svensk storhetstid i skidspåren. Thomas Wassberg och Gunde Svan skördade stora framgångar som lagkamrater och inspirerade varandra till nya höjder men de var också stora rivaler om guldmedaljerna.

Wassberg & Svan

Wassberg var den äldre, mer rutinerade åkaren som på ren vilja och urkraft vann fyra OS-guld, tre VM-guld och tog sammanlagt sju VM-medaljer. Medan Svan var den yngre uppstickaren som tog till extrema metoder för att tänja på gränserna och det gav fyra OS-guld, sju VM-guld och fem totalsegrar på världscupen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Thomas Wassberg, Gunde Svan, skidor
OBERSTDORF 1987-02-11 Svenska längdskidåkarna Thomas Wassberg och Gunde Svan i samband med en pressträff vid VM i längdskidåkning i Oberstdorf, Västtyskland, 11:e februari 1987. Wassberg tog medalj på samtliga sträckor, guld i på 30 km klassiskt och i herrstafetten samt silver på 15 km klassiskt och 50 km fri stil. Foto: Jan Collsiöö / TT / Kod: 1001

Thomas Wassberg var 26 år gammal när Gunde gjorde entré i skidlandslaget och minns tillbaka till den tiden.
– När vi var på glaciärläger i Ramsau skulle han alltid vara först till bussen och även in i kabinen. Det var så extremt och det kunde vi ha roligt åt. Det var lite bus. Jag ger mig fasen på att kollegor till mig tog en bindning eller något sådant från honom, erkänner ikonen i en gammal intervju med Aftonbladet.

Thomas om Gunde

Många, många år efter att bådas framgångsrika skidkarriär tagit slut ger Wassberg sin bild av deras tid ihop som lagkamrater och rivaler i spåren.
– Vi sporrade varandra. Jag hade ju värsta konkurrenten på hemmaplan och såg vad som hände på träningen, hur nivån låg. Vi konfronterades inte dagligen men flera gånger i månaden, säger han till kvällstidningen och berättar mer om deras relation.
– Vi hade inte så mycket personlig kontakt, egentligen. Vi snackade med varandra men är två olika personligheter och hade kompisar på varsitt håll. När vi var på läger bodde jag oftast med Anders Larsson, ibland med (Jan) Ottosson och (Torgny) Mogren. Att Gunde och jag bodde ihop hände bara någon gång. Han hade ofta Marie (sin fru) med sig.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Thomas Wassberg, skidor
180428 Thomas Wassberg leder olympierna under invigningen av Olympiatravet den 28 april 2018 i Göteborg. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån / kod DS / 59225

Gunde Svan har av många beskrivits som ett ”kontrollfreak” som var ganska så extrem i både träning och kost. Wassberg var inte alls likadan under sin aktiva elitkarriär.
– Jag var noga på mitt sätt men inte lika extrem. Han räknade ut hur mycket och vad han skulle äta och hade med sig matboxar en hel vinter. Jag tyckte att det var bättre att äta av det som fanns på plats. Det finns ju bra mat och man kan se till att få i sig tillräckligt med kolhydrater. Det är egentligen inga konstigheter. Sedan kunde jag ta en skidtävling på inte fullt allvar medan han tog alla skidtävlingar på fullt allvar, säger han i intervjun och berättar om de har kontakt nuförtiden.
– Inte ofta, men jag fick nyligen ett sms från Gunde. Han städade vinden och skickade en bild från ett gammalt nummer av tidningen Svensk Skidsport, där jag var med. Då var jag ung och bar en skiddräkt jag glömt bort att vi hade. När vi träffas blir det snack om skog och traktorer, sådana grejer.

Vem var din favorit av Wassberg och Svan? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Thomas Wassbergs jätteilska efter alla åren av tystnad – vädrar sin enorma kritik: ”Jag är jävligt besviken på Sverige”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev