Gunde Svan och Thomas Wassbergs tydliga kritik mot svenska skidåkare i dag – och landslagets svar: "Jag blir förvånad"

Gunde Svan och Thomas Wassbergs tydliga kritik mot svenska skidåkare i dag – och landslagets svar: ”Jag blir förvånad”

De är två av svensk skidåknings största ikoner.
Men nu riktar Gunde Svan och Thomas Wassberg tydlig kritik mot dagens skidåkare.
– Det kan jag förvånas över än i dag, säger Gunde i SVT-dokumentären ”Gunde Svan – Skidåkaren”.

Det har hänt mycket i skidvärlden sedan glansdagarna med Gunde Svan och Thomas Wassberg i skidspåren. Blågula duon uppnådde enorma framgångar för svensk skidåkning på 80-talet och staplade VM- och OS-medaljer på hög.

Gundes kritik

De var unika vinnarskallar och gick alltid sin egen väg för att bli så bra som möjligt. Gunde tillhörde också den första generationen av längdskidåkare som gick på skidgymnasium.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Gunde Svan, skidor
190224 Gunde Svan, distributor of prizes, after women’s team sprint final during the FIS Nordic World Ski Championships on February 24, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170295

Nu erkänner han att då handlade det mycket om att skidåkarna skulle bli sina egna tränare för att nå framgångar. Till skillnad mot hur det är nuförtiden och både Svan och Wassberg riktar tydlig kritik mot dagens skidsport.
– Det trummades in, första dagen i Torsby så var det så. Att på pappret står det att vi är era tränare men det är ni själva som ska bli era egna tränare, säger Svan i nya SVT-dokumentären ”Gunde Svan – Skidåkaren”.
– Det kan jag förvånas över i dag, att det är så mycket styrt av vad någon annan tränare satt upp att du ska träna.

Wassberg fyller i

Tidigare lagkamraten och parhästen Wassberg håller med om kritiken och fyller i ytterligare.
– Jag gillar inte situationen som det är i dag riktigt, att de ska ha en tränare som styr så här, de måste lära sig känna sin egen kropp och det ska du ha lärt dig på gymnasiet, säger Thomas i dokumentären.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Thomas Wassberg, skidor
141121 Thomas Wassberg under världscupsuttagningen den 21 november 2014 i Bruksvallarna. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57508

Skidlandslagets damtränare Andreas Domeij förstår inte kritiken från legendarerna och tycker att det är ”väldigt mycket en dialog mellan den aktiva och tränaren” nuförtiden.
– Det kanske var lite råare på den tiden, att man skulle sköta sig själv bättre, säger nuvarande landslagsåkaren Johanna Hagström i ett svar till SVT.
– Men jag tycker själv att jag blir mer och mer individuell med åren. Men det är alltid skönt att ha en tränare att förlita sig på, som ett extrastöd. Någonting att landa på.

Vad tycker du om skidikonernas kritik? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Gunde Svans oerhört vackra tårar – bryter ihop när han avslöjar sanningen om sonen Ferry: ”Tror ni förstår…”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev