Stenhårda kritiken mot att Ebba Andersson vann Jerringpriset före Armand Duplantis: "Svenska folket är okunniga"

Stenhårda kritiken mot att Ebba Andersson vann Jerringpriset före Armand Duplantis: ”Svenska folket är okunniga”

Ebba Andersson blev den stora vinnaren på Idrottsgalan.
När hon blev folkets val och vann ärofyllda Jerringpriset.
Men nu riktas hård kritik mot att just hon vann den stora utmärkelsen.

På Idrottsgalan var det Daniel Ståhl, Armand Duplantis och Sarah Sjöström som vann de tunga priserna. Svenska skidstjärnan Ebba Andersson som blivit VM-drottning med dubbla guldmedaljer var inte ens nominerad i någon av de vanliga priskategorierna.

Andersson vinnare

Men när det blev dags för det tyngsta priset av dem alla – nämligen Jerringpriset – så var svenska folket överens. Andersson vann överlägset före närmsta utmanaren Duplantis och känslorna var så vackra när en chockad Ebba fick ta emot alla hyllningar via videolänk.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ebba Andersson, skidor
240102 Ebba Andersson of Sweden at a press event during Tour de Ski on January 2, 2024 in Davos. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0822

Över en vecka har gått sedan dess och det verkar ändå fortfarande finnas dem som inte kan förstå varför just Ebba Andersson förärades med den prestigefulla utmärkelsen.
”Hur i hela friden (undviker svordomar) kunde Ebba Andersson få Jerringpriset? Som, enligt statuterna, ”delas ut till en framgångsrik svensk idrottare för årets bästa svenska idrottsprestation”, skriver den förre journalisten Håkan Malmström i sin blogg.

Svenskarnas fel

Både Duplantis och Ståhl borde förtjänat Jerringpriset mer, enligt kritiken.
”Hon (Ebba) tog förvisso VM-guld, men det var i en idrottsgren som inte har någon internationell utbredning på grund av sitt beroende av väderleken. Som dessutom har en massa olika distanser och differentierade stilar”, skriver bloggaren.
”Armand Duplantis tog VM-guld i stavhopp och passade dessutom på att slå världsrekordet. Den idrottsgrenen kräver en del materiella förutsättningar, men kan utövas i hela världen. Daniel Ståhl tog VM-guld i diskus genom att i sista kastet få ett resultat som ingen tidigare uppnått i en mästerskapstävling”.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Armand Duplantis, Mondo, Idrottsgalan
240122 Armand Duplantis prisas som Årets Manlige Idrottare under Idrottsgalan den 22 januari 2024 i Stockholm. Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN / COP 320 / JZ0490

Malmström drar det så långt att han ifrågasätter hela det svenska folket. Och att det inte går att lita på svenskar i omröstningar, där han jämför med både högertrafik- och kärnkraftsomröstningen.
”Hur kunde det gå så? Jo, för att svenska folket i allmänhet inte är idrottskunnigt. Ändå har alla rösträtt. Nu är det så att omröstningen sker mitt i smällkalla vintern. Då skidåkningen har en dominerande plats i tv-utbudet. Vi tvingas se Ebba Andersson och de andra längdkasarna tre dagar i veckan och alla intervjuas, även om de så hamnat på 49:e plats. Exponeringen är total och det påverkar människorna”, skriver Håkan i sin kritik.

Ebba Andersson blev den första skidåkaren sedan Charlotte Kalla 2008 att ta emot Jerringpriset.

Vem tycker du förtjänade att vinna Jerringpriset? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Jacob Hårds vackra ord om Ebba Andersson avslöjar varför hon vann Jerringpriset före Armand Duplantis

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev