Gunde Svans oerhört vackra tårar – bryter ihop när han avslöjar sanningen om sonen Ferry: ”Tror ni förstår…”

Gunde Svans oerhört vackra tårar – bryter ihop när han avslöjar sanningen om sonen Ferry: ”Tror ni förstår…”

En ny SVT-dokumentär vid namn ”Gunde Svan – Skidåkaren” har släppts.
Där bryter ikonen ihop fullständigt – när han avslöjar hur sonen Ferry fick sitt namn.

Gunde Svan är en av Sveriges största idrottare genom tiderna, och en av våra främsta skidåkare. Han dominerade fullständigt i både VM och OS, och revolutionerade skidåkning med sina materialval, sin noggrannhet och sin vinnarskalle. Och mycket gick att tacka Ferdinand Grill för.

Bryter ihop totalt

På onsdagen släpptes den första delen av en ny SVT-dokumentär vid namn ”Gunde Svan – Skidåkaren”, som går igenom Gundes sagolika karriär, och vad som låg bakom den stora succén. Men vid ett tillfälle blir det för jobbigt för Gunde, och det rör just Ferdinand Grill.

Foto: Skärmdump/SVT

Det var Grill som värvade Svan till skidmärket han arbetade för, och det var bara början på något väldigt stort. Det dröjde inte länge Svan förstod vilken bra serviceman Grill var, och han bad honom därför att börja jobba som hans personliga serviceman. I dokumentären ska Gunde Svan försöka sätta ord på hur mycket Ferdinand Grill betydde för honom, men det blir för jobbigt.

“Tror ni förstår…”

Gunde Svan inleder med att säga att Grill ”lärde sig mig innan utan”‚ men sen får han inte fram några fler ord. I stället bryter Gunde Svan ut i tårar. Till slut får han även fram: ”Jag tror ni förstår ändå att det är därför jag har en son som heter Ferry”. 

För Ferdinand Grill gick under smeknamnet Ferry, och det var alltså därför, som en ren hyllning, Gunde döpte sonen till det han heter.

Gunde Svan, skidor
141121 Gunde Svan pratar med sin dotter Julie Svan (vänd från kameran) under världscupsuttagningen för damer över 6 km klassisk stil den 21 november 2014 i Bruksvallarna. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57505

Och inte nog med det, Ferdinand Grill, som även han deltar i dokumentären, är även gudfar till Ferry. 

I dokumentären avslöjas även hur Gunde lockade Grill till en rejäl guldsatsning inför VM 1991 – genom att erbjuda en enorm ekonomisk bonus vid ett eventuellt guld.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev