Therese Johaugs ärliga ord – om rivalerna Frida Karlsson och Ebba Andersson: ”De kommer att…”

Skiddrottningen Therese Johaug har hunnit bli 32 år.
Nu känner hon sig rejält jagad av två svenskor.
– Jag är i en ålder då jag inte kan ta stora steg, säger Johaug till SportExpressen.

Sedan comebacken från den långa dopningavstängningen har Therese Johaug fullständigt dominerat skidvärlden. Norskan har varit rent av omöjlig att slå och bättre än någonsin.

Johaug besegrad

Men förra säsongen visade hon sig mänsklig och sårbar vid tre tillfällen. Då hon blev besegrad under tre olika distanslopp i världscupen.

Therese Johaug, skidor
200307 Therese Johaug of Norway after the women’s 30 km classic technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 7, 2020 in Oslo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Svenskorna Ebba Andersson och Frida Karlsson lyckades slå Johaug var sin gång under fjolårssäsongen. Nu väntar ännu en skidsäsong och den stora frågan är om Johaug kommer att vara lika dominant eller om vi börjar närma oss ett tronskifte.

ANNONS: Hos Unibet får man nu 100 kr extra att spela för vid första insättningen! Klicka här för att öppna ett konto och ta del av 100 kronor extra vid din första insättning hos Unibet.

”Är tillbaka”

Men uppladdningen har varit tuff för 32-åringen då rubrikerna har mest kommit att handla om överträning och återbud till rullskidtävlingar.
– Men jag drog i handbromsen, tog det lugnt, fick behandling och efter några veckors vila kändes det bra igen. Nu har jag kunnat göra exakt de passen jag velat och jag kan känna överskott av energi igen. Jag är tillbaka till mitt gamla jag, säger norskan till SportExpressen.

Ebba Andersson, Frida Karlsson, skidor
200307 Frida Karlsson and Ebba Andersson of Sweden celebrate after women’s 30 km classic technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 7, 2020 in Oslo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Annars är det samma gamla Johaug som vi kommer att få se till nästa säsong. Hon har inte gjort några förändringar i sitt träningsupplägg utan valt att träna på precis som vanligt.
– Ja, jag har egentligen kört samma som förut. Jag vet att jag är i en ålder då jag inte kan ta stora steg. För min del har det varit viktigare att ligga på rätt sida i belastning och känna att jag får överskott, än att utforska nya saker, säger Johaug i intervjun.

Hyllar svenskor

Samtidigt känner hon flåset bakifrån och framförallt är det två svenskor som är längst fram i ledet av att utmana Johaug kommande säsong. 21-åriga Frida Karlsson och 23-åriga Ebba Andersson.
– Jag tror att både Frida och Ebba kommer vara väldigt starka. Det verkar som att de kunnat träna väldigt bra i sommar och att de tagit steg. Jag tror att de kommer åka fort i vinter, säger hon till kvällstidningen.
– I den åldern tar man stora steg och utvecklas. Och det tycker jag bara är bra. För mig är det bara positivt med konkurrens och jag hoppas att både Frida och Ebba har utvecklats under sommaren, för då blir det roliga tävlingar.

Den 27 november drar världscupen i längdskidor igång igen med premiärhelg i klassiska Ruka, Finland. Sedan väntar säsongens stora höjdpunkt 23 februari till 7 mars med skid-VM i Oberstdorf.

LÄS MER: Therese Johaugs massiva kritik – totalsåsgar nu hela skidsäsongen: ”Som att tro på jultomten”

Få våra nyhetsbrev!