SVT-kollegorna sågar Björn Ferrys kontroversiella förslag under skidskytte-VM – tydliga kritiken: ”Det är för tråkigt”

Björn Ferry vill göra en rejäl förändring av skidskytte.
Nu sågas hans kontroversiella förslag under årets VM.
– Det är att backa i utvecklingen, säger SVT-kollegan Helena Ekholm.

Årets skidskytte-VM har varit ännu en maktdemonstration av det norska landslaget på herrsidan. De har dominerat hela världscupsäsongen och nu tagit medalj i samtliga lopp där både sprinten och jaktstarten bjöd på helnorska pallar.

Ferrys förslag

Samtidigt har franska damlandslaget med Julia Simon i spetsen dominerat på damsidan. Nu höjs rösten för att göra sporten mer jämlik och rättvis.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Björn Ferry, skidskytte
171203 SVTs expertkommentator Björn Ferry under damernas världscupspremiär i jaktstart den 3 december 2017 i Östersund. Foto: Tobias Nykänen / BILDBYRÅN / kod TN/ Cop 171

SVT-experten Björn Ferry vill förändra skidskytte i grunden med ett kontroversiellt förslag som väcker starka reaktioner. För enligt honom finns det ett enkelt sätt att jämna ut oddsen så att alla nationer kan tävla på lika villkor.
– Som det blivit nu är det en kapprustning där det läggs enorma resurser på att ha de bästa skidorna. Vilket gör att de mindre nationerna, med mindre resurser, är slagna på förhand, säger han till tv-kanalen.

Kollegorna sågar

Ferry vill enkelt beskrivet ta bort vallateamen helt och hållet.
– Det där kan man helt eliminera om man lottar ut skidor i stället och jämnar ut förutsättningarna.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Björn Ferry, skidskytte
231112 Helena Ekholm, SVT, inför herrarnas sprint under Sverigepremiären i skidskytte den 12 november 2023 i Idre. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0768

Men SVT-expertkollegorna håller inte med och sågar nu Ferrys radikala förslag.
– Jag köper hans argument rakt av samtidigt som en liten del av mig känner att det känns lite tråkigt. Det är att backa i utvecklingen, säger tv-experten Helena Ekholm i SVT:s VM-magasin.
– Jag kanske bara behöver vänja mig vid tanken.

LÄS MER: Norska jättehånet mot Sverige efter nya fiaskot i skidskytte-VM – avslöjar nu SMS:et innan(!) loppet: ”Det hjälpte inte…”

De förra skidskyttarna Fredrik Lindström och Elisabeth Högberg håller heller inte med.
– Jag tycker det har funnits en tjusning i att hitta de perfekta skidorna, Jobba med teamet och det har alltid varit en del av sporten, säger Lindström till tv-kanalen.
– Ferrys förslag är tråkigt. Det är ju lite tjusningen att få känna på olika skidpar för att se vilka som är bäst. Att få ett skidpar vid start är inte lika roligt, säger Högberg.

Vad tycker du om Björn Ferrys förslag? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev