Norge slår nu tillbaka mot svenska utspelet som väcker starka reaktioner under skidskytte-VM: ”Det är helt sinnessjukt”

Norge dominerar fullständigt på herrsidan i skidskytte-VM.
Vilket har fått Sveriges landslagschef Johannes Lukas att reagera.
Nu slår norrmännen tillbaka mot svenska utspelet om att förändra reglerna.

Skidskytte-VM 2024 har varit en enda stor besvikelse för Sveriges landslag. Hittills har man bara mäktat med en bronsmedalj medan Norge har dominerat fullständigt på herrsidan i tjeckiska Nove Mesto.

Sveriges utspel

På både sprinten och jaktstarten var det helnorska pallar och på onsdagkvällens distanslopp kom norrmän både etta och tvåa. Men tysken Benedikt Doll lyckades bryta den norska utklassningen med att knipa en bronspeng.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Johannes Lukas, skidskytte
240214 Head coach Johannes Lukas of Sweden in the mixed zone after men’s 20 km individual during the IBU Biathlon World Championships on February 14, 2024 in Nove Mesto na Morave. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0762

VM-kungen är än en gång Johannes Thingnes Bö som bärgat två VM-guld och två VM-silver i de fyra loppen han ställt upp i. Men norska dominansen har väckt en tydlig irritation hos Sveriges landslagschef Johannes Lukas, som nu vill förändra reglerna.
– Det är inte bra för sporten, det är vi alla överens om, sa Lukas till Expressen häromdagen när Norge ställde upp med sex åkare i ett lopp.
– Jag tror inte att det blir bättre med sex startplatser i VM. En grundkvot på fyra, och kanske en femte med den regerande mästaren hade varit bättre. Det betyder att de bästa åkarna har störst möjlighet att vinna. Men det är Internationella Skidskytteförbundets, IBU:s, beslut. Jag bestämmer inte reglerna.

Norska svaret

Varje nation får ställa upp med fyra åkare, sedan får man en extra plats för regerande världsmästaren på distansen och dessutom får topp 15-åkare på världscupen en friplats. Nu slår Norge tillbaka mot det svenska utspelet.
– Vi gör det extremt bra, men det är inte vår uppgift att göra det sämre. Då måste Johannes Lukas och Sverige kliva fram. Vi har två-tre åkare hemma som kan göra lika bra som oss, och som hade slagit svenskarna. Tänk så frustrerande det är att vara så bra – och ändå inte få åka, säger Johannes Dale-Skjevdal till norska tidningen Dagbladet.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Norge, skidskytte
240214 Tarjei Bø of Norway and Johannes Thingnes Bø of Norway celebrate after men’s 20 km individual during the IBU Biathlon World Championships on February 14, 2024 in Nove Mesto na Morave. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0762

Norska toppåkarna skickar också en tydlig passning till Sverige efter kritiken mot deras dominans.
– Jag förstår att frågorna kommer. På herrsidan har det varit helt sinnessjukt, men vad ska vi göra? Det är upp till dem (Sverige) att bli bättre. De kunde ha haft lika många platser som vi har nu, om de hade gjort det lika bra som oss. Vi får ju de platserna av en anledning, inte för att IBU försöker vara trevliga mot oss. Sverige har lika stor chans som oss att få sex åkare till starten, men de bryr sig inte om att ta den, säger Dale-Skejvdal irriterat.

LÄS MER: Björn Ferrys drastiska förslag – vill agera direkt efter stora fiaskot i VM: ”Det är en sjuka”

Inte heller Vetle Sjåstad Christiansen förstår den svenska kritiken efter norska storsuccén i skidskytte-VM
– Hade vi haft lika få som de andra i starten hade vi ändå tapetserat prispallen. Det är nog inte antalet norrmän som är det största problemet. Det är nog snarare den nivån vi ligger på, säger dubbla bronsmedaljören till norska tidningen.
– Jag tror att det är en naturlig konsekvens av resultaten. Men att vi skulle vara för bra, ser jag objektivt sett bara som positivt. Jag tror att det är en direkt konsekvens av att det är mindre dopning inom sporten. Vi har byggt upp de bästa träningsrutinerna samt för återhämtning – och det är därför vi är bäst.

Vad tycker du om Norges dominans i skidskytte-VM? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev