Björn Ferrys drastiska förslag – vill agera direkt efter stora fiaskot i VM: ”Det är en sjuka”

Sveriges fiasko i skidskytte-VM fortsätter.
Nu föreslår Björn Ferry en rejäl förändring.
– Det är en liten sjuka, säger SVT-experten.

Sverige gjorde braksuccé och siog medaljrekord under VM förra året. Men i årets mästerskap har man oftast varit chanslösa. Det blev brons i den inledande mixedstafetten, men därefter har det blivit noll individuella medaljer, och det har faktiskt inte ens varit nära en topp tre-placering.

Kräver förändring

I distanstävlingarna har både Hanna och Elvira Öberg haft hela sju bom tillsammmans, och när det var dags för herrarna i går så var mönstret likadant. Martin Ponsiluoma hade hela sex bom, och ingen svensk var nära att hota om en topplacering.

Sebastian Samuelsson, skidskytte-VM
240214 Sebastian Samuelsson of Sweden during zeroing ahead of men’s 20 km individual during the IBU Biathlon World Championships on February 14, 2024 in Nove Mesto na Morave. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0762

Och det är just skyttet som förbryllar experten Björn Ferry. Den tidigare storåkaren menar att Sverige behöver se över sina rutiner, och bättre på skyttet.

– Är det en trend, som det känns som just nu eftersom ingen har lyft sig i skyttet, bör man ju ta ett omtag: ”Vad har vi gjort och vad gör de andra?”, säger han till SVT, och fortsätter:

– Kan man skruva på nånting och göra något bättre? För det är ju uppenbart att Sverige, varken på dam- eller herrsidan, inte har någon som håller världsklassnivå i skyttet.

“En liten sjuka”

Björn Ferry menar att utvecklingen har gått åt fel håll. Överlag är skidskyttar mer intresserad av själva åkningen, och sätt att förbättra den. Prioriteringen borde vara annorlunda, menar han.

– Det är en liten sjuka i skidskyttet, att man prioriterar skidåkningen mer, för så är det rent historiskt: Det spelar större roll, säger han.

Björn Ferry, skidskytte
230210 Björn Ferry, commentator of Swedish Broadcaster SVT, poses for a picture during the IBU Biathlon World Championships on February 10, 2023 in Oberhof. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0539

Björn Ferry menar som exempel att skidskyttar idag inte har en aning om vilka som är bra på att skjuta, men att man har stenkoll på längskidåkning. Det borde ändras.

– Skidskyttar är i regel inte så intresserade av skytte. De flesta skidskyttar kan inte nämna en sportskytt, men man har väldigt bra koll på längdåkning, där kan man nämna hela världseliten, säger han.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev