SVT-expertens stora utspel om Elvira Öberg – förslaget under VM får alla att tappa hakan: ”Det är klurigt”

Elvira Öbergs fiasko-VM fortsätter.
Nu kommer SVT-experten Helena Ekholm med ett oväntat utspel.
– Det är klurigt, säger hon.

Förhoppningarna på Elvira Öberg inför årets VM var stora, men hittills har det blivit en rejäl flopp. Öberg var visserligen med och vann brons i den inledande mixedstafetten, men därefter har hon haft det förtvivlat svårt att få ner åktiderna, och på tisdagen kom nästa besvikelse.

Ny flopp för Elvira

Elvira Öberg inledde med att skjuta fullt i det första skyttet av distansen, men därefter blev det hela fyra bom i de tre sista skjutningarna, och dessutom hade hon den sämsta åktiden av alla svenskorna. Generellt så är Elviras form ett orosbesked för Sverige, som blivit utklassade av Frankrike på damsidan under årets mästerskap.

På lördag är det dags för stafett i VM, och frågan är vilka fyra åkare som får chansen i det svenska laget på damsidan. Helena Ekholm, expert på SVT, menar att det bara finns en given åkare.

– Det är jättesvårt, det är ett väldigt jämnt lag. Hanna Överg är given. Jag tycker Anna Magnusson gjort jättefina sträckor, hon åker bra men får inte riktigt till skyttet, säger Ekholm till SVT.

Utspelet om stjärnan

Elvira Öberg blev bara 30:e åkare i tisdagens tävling, och nu kommer Helena Ekholm med ett rejält utspel om hur Johannes Lukas borde tänka inför lördagens stafett.

– Går jag helt efter känslan jag fick idag så skulle jag nog ställa över Elvira, säger hon.

240213 Elvira Öberg of Sweden looks dejected after competing in women’s 15 km individual during the IBU Biathlon World Championships on February 13, 2024 in Nove Mesto na Morave. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Elvira Öberg är, tillsammans med storasyster Hanna, den största stjärnan i det svenska skidskyttelandslaget. Att hon skulle stå över en stafett under ett VM är för många otänkbart, och Ekholm får inte medhåll från Elisabeth Högberg, tidigare skidskytt som numera är expert på SVT.

– Elvira och Hanna känns givna i ett lag, som de visat tidigare. Idag visade inte Elvira åkformen eller på skjutvallen. Det är klurigt, säger hon, och fortsätter:

– Jag tror inte Johannes Lukas ställer över Elvira eller Hanna. Jag tror att det står mellan Mona Brorsson och Linn Persson på den sista sträckan.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev