SVT-expertens allvarliga ord – om detaljen efter Hanna Öbergs svaga VM-start: ”Väldigt oroväckande”

Hanna Öberg har inlett VM svagt.
Nu reagerar SVT-experten Helena Ekholm.
– Väldigt oroväckande, säger hon.

Hanna Öberg har under vintern visat upp fin form, och hade flera pallplatser i världscupen att visa upp inför säsongens stora höjdpunkt. Med tanke på de fina resultaten så gick hon in till VM med stora förväntningar på sig – men hittills har det varit en besvikelse.

”Väldigt oroväckande”

Öberg inledde visserligen mästerskapet med att imponera i mixedstafetten, men därefter så har hon varit långt efter i såväl sprinten som jaktstarten i helgen. Framför allt så är det Öbergs åktid som varit uppseendeväckande. Vanligtvis är hon en av de snabbaste åkarna i världscupen, men under de två individuella tävlingarna hittills så har hon varit långt efter.

Hanna Öberg, skidskytte
201129 Hanna Öberg of Sweden competes in women’s 7,5 km during the IBU World Cup on November 29, 2020 in Kontiolahti. Photo: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN / COP 211 / KP0005

Öberg själv har sagt att hon inte känner igen sin kropp riktigt, vilket får SVT-experten Helena Ekholm att reagera.

– Väldigt oroväckande. Det klart att det kan hända ganska mycket, men det kommer inte ske några mirakel. Hon kommer ju inte stå på startlinjen och vara den snabbaste åkaren. Vi får hoppas att det går lite bättre än i söndags, säger Ekholm i Vinterstudion.

Chans i distansen

Ekholm berättar vidare att lider med Öberg som inte hittat formen ännu.

– Det är en frustration, naturligtvis. Det är de dagarna på året man vill vara i sin bästa form, och när man då känner att man inte riktigt är där man vill vara är det klart att det är stressande och frustrerande, säger hon.

Helena Ekholm, skidskytte
200407 Helena Ekholm, Svt Sport under en presskonferens med Svenska skidskytteförbundet den 7 April 2020 i Östersund Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / Cop 245

Under tisdagen är det dags för distanstävling, en distans som Öberg tidigare visat upp fina resultat i. Och Helena Ekholm är försiktigt positiv.

– Distansen är ju den tävling där du kan klara dig med lite sämre åkning eftersom skyttet är så väldigt viktigt, säger hon.

LÄS MER: Stenhårda orden om Stina Nilsson i Norge – dömer ut hennes längdkarriär: ”Det var en bluff”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!