Stenhårda orden om Stina Nilsson i Norge – dömer ut hennes längdkarriär: ”Det var en bluff”

Stina Nilssons åktider i skidskytte har förvånat många.
Nu döms hennes distanskarriär ut.
”Var det kanske hennes kapacitet som skidåkare som var en bluff?”, skriver norska Dagbladet.

När Stina Nilsson tog steget över från längdskidåkning till skidskytte så var förväntningarna skyhöga. Inom längd så var Nilsson en av sportens allra största stjärnor, och hon hade flera mästerskapsmedaljer och klassades i Sverige som en av våra allra största vinteridrottare.

Hårda orden i Norge

Framför allt så var det inom sprint som Nilssons enorma framgångar skördades, men hon kunde då och då slå till med fina resultat även på distans. När hon tog steget över till skidskyttet räknade många med att Nilsson skulle dominera åkmässigt, och trots att skyttet skulle vara långt ifrån fläckfritt så menade många att Nilsson ändå skulle kunna hota i toppen av resultatlistorna bara tack vare sin åkkapacitet.

Stina Nilsson, skidskytte
191201 Stina Nilsson of Sweden talks to media after the women’s 10 km pursuit during the FIS Cross-Country World Cup premiere on December 1, 2019 in Ruka. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_477

Men inledningen i hennes nya sport har förvånat, då hon ofta varit långt efter i just åktiden. Det får nu den norska tidningen Dagbladet att reagera, och i en krönika skriven av Esten O. Saether så ifrågasätts det nu hur bra Nilsson egentligen var inom längdskidåkningen.

”Hon skulle erövra en ny idrott. Så blev det inte. Men var det kanske kapaciteten som skidåkare som var en bluff?”, inleds texten.

”Det var en bluff”

Vidare så skriver han att ”det möjligtvis var så att Stina Nilssons framtid som en komplett skidåkare inte var så ljus som många trodde”, och använder då ett exempel från SVT-experten Björn Ferry. Ferry har tidigare menat att den distans inom längdskidåkning som är mest lik skidskytte, är 10 kilometer fritt. Den distansen har Nilsson kört fyra gånger under sin längdkarriär – och då hamnat på plats 15, 31, 39 och 39.

”Det är inte så imponerande – speciellt med tanke på att Tiril Eckhoff och visat att hon håller i världscupen i längdskidor även i sprint”, skriver Dagbladet.

Stina Nilsson, skidskytte
200407 I denna handout-bild från Svenska Skidskytteförbundet ses Stina Nilsson på en träning i skidskytte den 7 april 2020 i Östersund. Foto: Per Danielsson / Svenska Skidskytteförbundet / Handout / BILDBYRÅN

För att sammanfatta så menar Saether alltså att Nilsson visat upp långsamma åkresultat inom skidskyttet för att hon helt enkelt inte är bättre inom distansåkning. Han skriver i sin text att ”Stina mycket väl kan utvecklas mycket framöver”, och att ”det är för tidigt att avskriva henne”, innan han avslutar:

”Då var det snarare allt prat om Stinas möjligheter att bli en toppåkare i distans i längdskidor som var en bluff”.

Fotnot: Dagbladets text skrevs innan helgens tävlingar i IBU-cupen – där Nilsson övertygade stort och slutade 22:a och 8:a.

LÄS MER: Hårda orden i Norge – efter Sebastian Samuelssons vinst över norska giganten: ”Det är frestande att säga…”

Få våra nyhetsbrev!