Stenhårda orden i Norge – efter Sebastian Samuelssons vinst över norska giganten: ”Det är frestande att säga…”

Sebastian Samuelsson spurtade ner Johannes Thingnes Bö.
Efter de norska herrarnas svaga start på VM är domen hård.
– Det är frestande att säga att det är för dåligt, säger den forne skidskytten Emil Hegle Svendsen.

VM-jaktstarten för herrar blev som väntat en rejäl rysare – men ett riktigt glädjelopp ur svensk synpunkt. Det var Martin Ponsiluoma som fick starta allra första efter sitt sensationella sprintguld i fredags, men redan efter det första skyttet så stod det klart att det skulle mycket till om den store genombrottssvensken skulle ha med medaljerna att göra.

Spurtade ner giganten

I stället blev det Sebastian Samuelsson som sköt fullt – och han gjorde det igen, igen och igen. Totalt så träffade svensken samtliga 20 skott för första gången i hans karriär, och det räckte hela vägen till en silvermedalj.

210214 Sebastian Samuelsson of Sweden celebrates his second place after the Men’s 12,5 km Pursuit during the IBU Biathlon World Championships on February 14, 2021 in Pokljuka. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Svensken gjorde upp i en rysarspurtuppgörelse med den norske giganten Johannes Thingnes , där Samuelsson gick förbi i den allra sista kurvan på upploppet och åkte i mål som tvåa. Efteråt erkände Bö att han borde lagt upp loppet annorlunda.

– Jag gör det inte så bra taktiskt i sådana situationer. Jag blir lätt lite stressad, för jag känner mig inte trygg med mina egenskaper, så det brukar bli lite halvdant. Sebastian är stark och explosiv, och han slog mig i en spurt förra året. Jag försökte skaka av mig honom under det sista varvet, men jag borde nog ha tagit rygg istället…, säger han.

Stora kritiken

Norge har dominerat fullständigt i världscupen under vintern, men har nu – på två herrlopp under VM – bara tagit en enda medalj. I sprinten blev det inga norrmän på pallen, och i dag så blev alltså Bö ”bara” trea. Nu döms laget ut.

– Det är frestande att säga att det är för dåligt. Jag är besviken, säger förre skidskytten Emil Hegle Svendsen.

210214 Sebastian Samuelsson of Sweden competes in Men’s 12,5 km Pursuit during the IBU Biathlon World Championships on February 14, 2021 in Pokljuka. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Johannes Thingnes Bö, som inledde jaktstarten som femma, var dock nöjd med sin medalj.

– Det är allas dröm att ta medalj i VM. Det gick inte bra på sprinten, och många av mina värsta konkurrenter låg före mig i dag. Det var inte enkelt att ta medalj i dag, så jag är väldigt nöjd, säger han.

LÄS MER: NYA SVENSKSUCCÉN: Sebastian Samuelsson tar VM-silver – efter perfekt skytte och superlopp i jaktstarten

Få våra nyhetsbrev!