SVT-experten Björn Ferrys mäktiga hyllning till svenska OS-hjälten – pekar ut vem som kommer dominera i år

Till helgen är det Sverigepremiär i skidskytte i Idre Fjäll.
Med på startlinjen finns de svenska storstjärnorna – som har stora förväntningar på sig inför den kommande säsongen.
SVT-experten Björn Ferry pekar nu ut ett specifikt namn som han tror extra mycket på.

Skidskyttesäsongen 2022/2023 står för dörren och i helgen finns stjärnor som Hanna Öberg och Elvira Öberg med på premiären i Idre Fjäll. För Hanna blev det ifjol totalt fem pallplatser varav två guld i världscupen, medan systern Elvira svarade upp med nio pallplatser varav hela fem guldmedaljer. Med detta med sig i bagaget målas de båda systrarna nu upp som favoriter.

Norska motgångarna

Att Norge är den stora konkurrenten för svensk del är givetvis allmänt känt – men säsongsuppladdningen för de båda norska stjärnorna Marte Olsbu Röiseland och Tiril Eckhoff har minst sagt varit motig.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Hanna Öberg, Elvira Öberg, skidskytte
220219 Elvira Öberg and Hanna Öberg of Sweden pose with their medals during day 15 of the 2022 Winter Olympics on February 19, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / VG0246

LÄS MER: Stina Nilssons ärliga ord om framtiden – avslöjar hur länge hon vill tävla i skidskytte: ”Jag känner att…”

Röiseland – som tog hem tre guld och två brons under OS i Peking i vintras – missade två månader av försäsongsträningen i somras sedan hon drabbats av bältros, vilket har lett till att hon inte kunnat träna för full fram tills nu.
– Jag har förhoppningar om att delta i världscuppremiären i Kontiolathti i slutet av månaden, har hon tidigare sagt i en intervju med norska VG.

Även Tiril Eckhof har haft stora problem i sin uppladdning. Hon har kämpat med sömnproblem och har dessutom haft långvariga besvär efter en covid-infektion i mars i år.

Expertens lovord

För svensk del tror Björn Ferry att det blir succé i världscupen. SVT-experten tror särskilt mycket på systrarna Öberg.
– Jag som många andra har Elvira som favorit. Jag tror faktiskt att Hanna är den största utmanaren. Norskorna verkar det ju vara lite si och så med och Belarusiskorna får ju inte vara med, säger Ferry i en chatt på SVT.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Björn Ferry, skidskytte
211113 Björn Ferry from SVT at the Biathlon season opening on November 13, 2021 in Idre. Photo: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / COP 173 / DE0074

Åkarna från Belarus finns alltså inte med på grund av avstängning. Världscupen drar igång den 29 november i finska Kontiolahti.

LÄS MER: Linn Svahns stenhårda svar efter ryska OS-hjältens jätteilska mot Sverige: ”Jag står för det hela vägen”