Sverige lämnar in protest efter stora kaoset i skidpremiären: ”Jag blev lurad”

Skidpremiären i Ruka bjöd på stor dramatik.
Nu lämnar Sverige in en protest mot Oskar Svenssons gula kort.
– Juryn ville inte ta den diskussionen just då, säger han till Expressen.

Skidpremiären i Ruka blev, precis som vanligt när det vankas sprint, högdramatisk. I damernas final, bland annat, var Jonna Sundling nära att ramla – men en stark upphämtning gjorde att hon till sist slutade tvåa i tävlingen.

Diskades i kaoset

Men även herrarnas tävling innehöll drama. I kvartsfinalen så tjuvstartade Oskar Svensson – vilket resulterade i ett gult kort. Precis efteråt tjuvstartade även Sergej Ustjugov, vilket gjorde att ryssen blev diskad från tävlingen och placerades allra sist i resultatlistan.

Oskar Svensson, skidor
191128 Oskar Svensson poses for a portrait during a press meeting with the Swedish team ahead of the FIS Cross-Country World Cup premiere on November 28, 2019 in Ruka. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_471

Men… vad var det egentligen som hände? Oskar Svensson menar att han blev lurad av ett ljud – och Sverige har lämnat in en protest.

Lämnat in protest

Oskar Svensson ska nämligen ha hört ett annat ljud vilket fick honom att sticka iväg, och hade inte Svensson blivit varnad hade även Ustjugov klarat sig kvar i tävlingen med ett gult kort.

– Jag sticker på någonting som låter som ett startskott men som är något från publiken eller liknande tror jag. Vi ska kolla på det i efterhand, är det så ska Ustjugov inte vara diskad, säger Svensson till Expressen.

Oskar Svensson, skidor
191129 Oskar Svensson of Sweden after a men’s sprint quarter final during the FIS Cross-Country World Cup premiere on November 29, 2019 in Ruka. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_474

Svensson hoppas nu att hans gula kort stryks.

– Jag hoppas de fixar det när de kollar på videon med ljudupptagningen. Då kommer de se att jag sticker på något som är väldigt likt ett startskott. Det är skittrist för Ustjugov, jag försökte ge någon slags förklaring till juryn men de var stressade och inte så intresserade av att höra den historien just då, säger han.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!